Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pražský přehled kulturních pořadů 12/2022

Vážení a milí čtenáři,
krizoměr hlásí, že stav krize dosáhl hodnot epidemie, kterou ale nevyléčíme jako chřipku. Výhledy jsou alarmující a rozhodnutí každého z nás jim čelit mi připomíná tak trochu boj s větrnými mlýny. Přemýšlím, zdali Neprašovo umělecké dílo Viditelnost v podloubí Městské knihovny zachycuje a vyzařuje rojení informací a dezinformací správně a zda jsme schopni to pochopit a vnímat. Jisté ale je, že poslední vydání tohoto roku by mělo mít adventní náladu plnou míru a lásky vezdejší. Tak vzhůru za pražskou kulturou.
V programech se to opět hemží vánočně laděnými hrami, koncerty, betlémy a podobnými akcemi. Z divadelních pořadů bych vám ráda doporučila premiéru komedie J. A. Pitínského Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku. Představení Divadla Bez zábradlí v režii Vladimíra Morávka se odehraje netradičně v kostele sv. Anny na Starém Městě. Nenechte si ujít.
V Galerii Villa Pellé v pražské Bubenči připravili další výstavu v rámci cyklu mezigeneračních dialogů, tentokrát jsou představeni otec a syn Pištěkovi. Theodora Pištěka snad netřeba představovat, syn Jan je důležitým umělcem z generace 80. a 90. let 20. století. První společná výstava přináší divákovi komplexní pohled na tvorbu obou umělců. Jistě stojí za návštěvu.
Chodovská tvrz na Jižním Městě je přímo nabitá vánočními a adventními pořady pro malé i velké, takže si určitě vybere každý. Doporučím např. Vánoční koncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného s klavíristkou Lucií Toth, provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby na nádvoří tvrze nebo třeba Mikulášský průvod Jižním Městem. Prohlédnout si zde můžete i výstavu kreseb a grafik Jiřího Trnky, Zdeňka Milera a Adolfa Borna.
Novoměstská radnice připravila předvánoční jarmark, na kterém se pobavíte, nakoupíte dárky a zažijete vřelou atmosféru adventního času. Program je připraven pro celou rodinu a vstup zdarma. Neváhejte a zajděte.
Na závěr vás pozvu do zámeckého areálu ve Ctěnicích, kde je pro vás připravena výstava betlémů z Čech a Moravy ve spolupráci se Spolkem českých betlémářů. Součástí bude i řezbářská dílna, ve které se představí někteří z vystavujících umělců.
Přeji všem našim čtenářům a příznivcům klidné a ničím nezkalené vánoční svátky, hodně sil a pevné nervy do dalších dní.
Alice Braborcová, odpovědná redaktorka

Doporučujeme

Loading...