Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Zpátky do minulosti popu

Zpátky do minulosti popu

Popmuzem nás zve na výlet do časů, kdy hudba, zvláště její okrajové žánry jako jazz, folk, blues a rock, byla pod přísným dohledem komisí, jež schvalovaly texty, hudbu i lidi, kteří se na kultuře mohli podílet. I tak se ale podařilo mnoho vynikajících koncertů, skupin a festivalů prosadit.
Popmuzeum najdete v Kulturním centru Kaštan na Bělohorské. Ve vstupní hale před vchodem do muzea si můžete prohlédnout fotografie slavných bardů českého rocku a jazzu. Součástí muzea je i depozitář v Praze – Horních Počernicích. Popmuzeum se podílelo i na pořadu České televize Bigbít. V samotném muzeu nad vámi a výstavními panely visí kytary české výroby. Vpředu se za vitrínami skví starodávné přístroje, na které se muzika nahrávala nebo se na nich přehrávala. Je zde i teslácký mixpult nebo úžasné východoněmecké varhany Matador.
Muzeum pro vás v březnu chystá výstavu obalů kazet, magnetofonových pásků, desek, které si v minulém století hudební fanoušci nahrávali a předávali kamarádům a známým podobně jako samizdat. Jedna z možností, jak ulovit takovou nahrávku, byla přijít s kazeťákem ke zvukaři a poprosit ho, jestli byste si to mohli „píchnout do mišunku“. Druhá možnost, jak přijít k nahrávkám zakázaných skupin, byl právě samizdat. Mezi dva hlavní „profesionální“ samizdatové vydavatele patřil Petr Cibulka a Mikoláš Chadima. Hlavní heslo vydavatelství Petra Cibulky bylo: „Půjčuj! Rozmnožuj! Rozšiřuj!“ V Popmuzeu se o historii samizdatového vydávání hudebních nahrávek dozvíte daleko více.

-Jln-, foto © autor

Část expozice Popmuzea
Doporučujeme

Loading...