Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Aktivní senioři, hlaste se!

Aktivní senioři, hlaste se!

Centrum celoživotního vzdělávání Ing. Dany Steinové (CCV), které sídlí v Domovině, Na Maninách v Praze 7 – Holešovicích, nabízí široké spektrum vzdělávacích a volnočasových aktivit pro seniory nejen z Prahy.

V současné době je to devět studijních oborů prezenční formou a tři obory on-line. On-line obory jsou určeny pro imobilní seniory, případně pro ty, kteří se obávají styku s mnoha lidmi kvůli pandemii či se jim nechce dojíždět z druhého konce republiky. Hlásit se mohou i ti, kteří žijí v zahraničí. Ke studiu se lze hlásit na stránkách www.aktivnistari.eu nebo i osobně dle rozvrhu, jistá je každá středa během školního roku od začátku října do konce května.

Prezenční forma dává seniorům možnost setkat se se stejně motivovanými vrstevníky, navázat nová přátelství a rozšířit si obzor. Nabízí takové obory jako Pražský hrad, Dějiny hudby, Geografii a demografii severní Evropy, Mytologii, Psychologii pro život, Archeologii Neapolského zálivu či Dějiny evropského umění a kultury. On-line lze studovat Rané české dějiny, Čechy královské či Moravské Přemyslovce. Všechny obory mají společné to, že v nich přednášejí vynikající odborníci. A řada oborů je spojena s vycházkami či zájezdy. Od 1. dubna tohoto roku se lze zapsat také ke studiu Egyptologie v mezigeneračním vzdělávacím projektu pro všechny od 6 do 100 let.
CCV se však odlišuje od všech existujících vzdělávacích seniorských projektů tím, že dává seniorským studentům možnost, aby nabídli svůj mentální a fyzický potenciál ve prospěch svých spolužáků. Od roku 1990 proto funguje Klub vzájemného porozumění, který nabízí přes 30 doprovodných aktivizačních programů, jako jsou jazykové kurzy, jóga, zdravotní tělesná výchova, turistický a šachový klub, malování s akademickou malířkou, dámský klub s módní návrhářkou či pěvecký sbor. Tyto aktivity jsou pro studenty zdarma. Přispívají symbolicky jen na pronájem prostor, ve kterých se tyto aktivity konají. Mimo to studenti CCV jezdí na aktivizační pobyty do lázní a k moři, jež jsou spojeny s trénováním paměti a cvičením. Od roku 1991 absolvovali víc než 50 recipročních výměn se seniory z celého světa a byli v USA, Austrálii, Kanadě, Novém Zélandu či Jižní Africe a téměř ve všech evropských státech. Naposledy před pandemií v Reykjavíku na Islandu. Letos to budou národní parky Kanady a Aljašky.

Pokud vás Centrum celoživotního vzdělávání zaujalo, tak přijďte, ale nestěžujte si, že to nemůžete všechno stačit. Anebo ano, stěžujte si, my to rádi posloucháme!

Ing. Dana Steinová, foto © Ing. Dana Steinová

x-stein_02.jpeg
Doporučujeme

Loading...