Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Ďáblická galerie Vitríny Frýdlantská

Ďáblická galerie Vitríny Frýdlantská

Umělecká Skupina Ládví je po více jak deseti letech opět aktivní a v galerii Vitríny Frýdlantská na pražském sídlišti Ďáblice představí výstavu s názvem 3 krát 8 32. Navazuje tak na někdejší aktivity skupiny ve veřejném prostoru sídliště.


V galerii Vitríny Frýdlantská byla 16. 12. zahájena výstava s názvem 3 krát 8 32 Skupiny Ládví, která se tematicky věnuje podmínkám práce a reflexe životních podmínek v současné společnosti. Aktuální instalace, vytvořená na míru pro vitríny galerie, odkazuje k úzkému vztahu člověka k digitálním technologiím a skrze odkazy ke knize Jiřího Skály „Litanie prekariátu“ také k nutnosti hledat nové typy společenských smluv. Objekty, text i členění instalace připomínají zaběhlé životní schéma, podle kterého den tvoří oddělené úseky práce, odpočinku a spánku, a dotýkají se tak oblastí, které každý z nás prožívá.

Tento způsob tvorby, který je charakteristický svou nenápadnou formou hluboce provázanou s tematikou sídliště a jeho funkcí, bylo možné ve tvorbě umělecké skupiny pozorovat od samého začátku. Činnost Skupiny Ládví, kterou v roce 2005 založila Adéla Svobodová, Jiří Thýn, Tomáš Severa a Jan Haubelt, se nevyznačovala klasickými výtvarnými postupy, ale spíše aktivistickými a prospěšnými činnostmi na místě, kde členové vyrůstali a žili – tedy v okolí stanice metra Ládví a sídliště Ďáblice. Z jejich akcí je známé například „Prostříhání keřů“ za účelem odkrytí zarostlého reliéfu či „Pohledy Ládví“, kdy do prodejny s denním tiskem umístili autorské pohlednice s pohledy na Ládví.
Výstava 3 krát 8 32, která po více než deseti letech navazuje na předchozí tvorbu umělecké Skupiny Ládví, bude zároveň poslední akcí v galerii Vitríny Frýdlantská v letošním roce. Výstava potrvá do 31. 1. 2022, přístupná je zdarma a nonstop.

Vitríny Frýdlantská jsou prostorem pro prezentaci současného umění ve veřejném prostoru na jednom z největších pražských sídlišť. Kurátorkami a zakladatelkami projektu jsou Josefína Frýbová a Petra Widžová. Výstava je součástí výstavního cyklu galerie s názvem „Prázdné místo“, který je inspirován osudem bývalé družstevní prodejny Včela, kde aktuálně vzniká nový spolkový prostor Úl s bohatým kulturním programem a kavárnou.

-red-, foto © Galerie Vitríny Frýdlantská

Doporučujeme

Loading...