Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Císařská Vídeň

Císařská Vídeň

Na krásném modrém Dunaji se rozkládá město, jehož sláva se hvězd již dotkla. Nejedno století zářila Vídeň coby významný kulturní středobod habsburské monarchie a světu dala víc než jen legendární vídeňskou kávu, vídeňský řízek či Sacher dort. A přestože může rakouská metropole ledasco nabídnout i dnes, tak stále staví na bohatých základech minulosti. Vydejte se proto na nostalgickou cestu po zašlých časech mocnářství.

Rodinné stříbro, národní zlato
Nejcennější umělecké sbírky Rakouska od středověku po současnost se nacházejí v Horním Belvederu. Návštěvníci sem však míří především proto, aby na vlastí oči spatřili pozlacené obrazy Gustava Klimta „Polibek“ a „Judith“ a také díla dalších vídeňských modernistů – Egona Schieleho, Oskara Kokoschky či Helene Funke.
https://www.belvedere.at

Palác plný umění
Bývalý habsburský palác Albertina dnes láká milovníky umění z celého světa nejen na honosné prostory, ale především na rozmanitou sbírku děl, z nichž některé se datují již od 15. století. Stálá expozice Od Moneta po Picassa se zaměřuje na obrazy od Degase, Gauguina, Maleviče či Chagalla. A ku příležitosti 100. výročí od smrti Amedea Modiglianiho je zde až do 9. ledna 2022 k vidění také na 130 děl v retrospektivní výstavě – Modigliani. Revoluce primitivismu.
https://www.albertina.at

Císařství za lipicány!
Rozsáhlý komplex Hofburgu, v jehož císařských apartmánech se mimo jiné nachází také Muzeum císařovny Sisi (Sisi Museum), lze projít křížem krážem a stále bude co objevovat. Nelze však opomenout jeho největší pýchu – Španělskou dvorní jezdeckou školu (Spanische Hofreitschule). V nádherné barokní jízdárně probíhají ranní výcviky a také gala představení, na kterých dochází k neobyčejnému souznění klasické hudby s přesnými pohyby lipicánů.
https://www.srs.at

Psychoanalýza na počkání
Rodák z českého Příboru Sigmund Freud dobyl svět z domu číslo 19 na Berggasse, kde se tehdy dveře netrhly. I dnes se však dá na nejslavnější vídeňské adrese zazvonit na zvonek vedle profesorovy jmenovky a směle vstoupit. Nově zrekonstruované prostory Muzea Sigmunda Freuda (Sigmund Freud Museum) pak návštěvníkům nabídnou soukromé pokoje, ordinaci, knihovnu psychoanalýzy s více než 40 tisíci pracemi, Freudův archiv či sbírku koncepčního umění.
https://www.freud-museum.at

Prodloužená jízda
Prátr (Volksprater) je jeden z nejstarších zábavních parků v Evropě. V hlavní sezoně, která trvá od března do října, je v nabídce více než 250 atrakcí, avšak legendární Vídeňské obří kolo (Wiener Riesenrad) a některá další adrenalinová lákadla jsou v provozu i v zimních měsících. Místní sem ale nemíří jen za kolotoči či horskou dráhou. Součástí areálu je rovněž rozsáhlý park, který je ideální na procházky či sportovní vyžití, a jejich kroky sem vedou i za gastronomií. Proto se také mezi Vídeňany vžila přezdívka Wurstelprater neboli Párkový Prátr.
https://www.praterwien.com/

Vídeňská státní opera je středobodem města i kulturního a společenského dění Horní Belveder a Rybník zrcadlení Bílý balet lipicánů Svět zábavy a dobrého jídla
Doporučujeme

Loading...