Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Ondřej Sedláček

Ondřej Sedláček

KAM za kulturou s…

Ondřejem Sedláčkem,
autorem a producentem výstav, kurátorem Chvalského zámku
Ondřej Sedláček původně vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a následně sochařství u akad. sochaře Radima Hankeho ve Zlíně. Posledních 15 let se věnuje realizacím výstav pro Chvalský zámek v pražských Horních Počernicích a produkci výstav pro galerie napříč Českou republikou. Zajímá se především o autory spjaté s ilustrací knih pro děti, loutkářstvím a filmovou animací. Jeho výstavy každým rokem navštíví na 50 tisíc návštěvníků.

Vážení čtenáři,
v poslední době se nám podařilo realizovat několik unikátních výstav, ze kterých mám opravdu radost. Nejprve k animovanému filmu Myši patří do nebe, který získal řadu ocenění včetně Českého lva 2022 v kategorii Nejlepší animovaný film. Výstava zámek proměnila v úplně jiný svět. Ten, který jsme následně mohli vidět v kině. Snový pohádkový svět z dílen českých loutkářů pod vedením Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka. Podobně tomu bylo i na začátku letošního roku ve spolupráci s Matějem Formanem, se kterým jsme na Chvalském zámku připravili výstavu Imaginárium Divadla bratří Formanů a jejich přátel. Ta po desetiletích vrátila Horním Počernicím ducha místa s početnou skupinou kočovných umělců, artistů, loutkářů i hudebníků. Byly to totiž právě Horní Počernice, kde v polovině dvacátého století vzniklo největší zimoviště cirkusů v Evropě a s tím se na tento kraj Prahy přistěhovala velká část cirkusových rodin.
Aktuálně bych všechny rád pozval na hravou výstavu s dobrodružnou zápletkou „Rychlé šípy a tajemství stínadel“. Výstava je zaměřená na tvorbu komiksu Rychlé Šípy, představuje fenomén Jaroslava Foglara a autory výtvarné složky Jana Fischera, Marko Čermáka či Jiřího Gruse. Především jsme ale přetvořili prostory Chvalského zámku na motivy slavné Záhady hlavolamu, a tak vznikala scénografická instalace se světelnými i akustickými prvky propojující prostory zámku od nejspodnějších sklepů po půdu. V tomto prostředí, kde se ocitáte přímo v tajemných Stínadlech, si můžete zahrát připravenou hru, nebo jen plnit drobné aktivity a výstavu prožít všemi smysly. Výstavu, kterou vytvořil tým Chvalského zámku za podpory Skautské nadace Jaroslava Foglara, Akademie Jaroslava Foglara a Sdružení přátel Jaroslava Foglara, máte možnost navštívit do 5. listopadu.
Další pozvánku bych rád věnoval hravé výstavě pro celou rodinu Pat a Mat, která probíhá do 28. září v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích! Výstava je zaměřená především na děti školního věku, ale vyhraje si v ní úplně každý. Kromě seznámení s populárními kutily vás čeká seznámení s jejich autory Lubomírem Benešem a Vladimírem Jiránkem. Zároveň na výstavě uvidíte, jak vypadají originální loutky a scény pro loutkovou animaci, nebo ultrafány (obrázky na animační fólii) ze slavných Večerníčků pro animaci kreslenou. Současně se dozvíte, jak se to vlastně stalo, že se obrázek rozpohyboval a díky kterým historickým vynálezům, které si na výstavě vyzkoušíte, jsme se dostali od obrázku či fotografie k filmovému pásu.
Do 10. září pospěšte na výstavu loutek, surrealisticky ztvárněných rekvizit a scén z natáčení populárního večerníčku Krysáci, kterou hostí Muzeum pod Vodárnou v Břeclavi. Jedná se o doposud největší výstavu artefaktů z vizovické skládky, kterou mají na svědomí autoři seriálu Cyril Podolský, Noro Držiak a další.
Poslední pozvánku bych rád věnoval dvěma výstavám, které poběží do konce září a mají stejné téma – hlavolamy, ale každá je úplně jiná.
Ve věži zámku ve Strakonicích je to interaktivní výstava Hlavolamy. Na výstavě jsou k vidění a rozluštění nejstarší hlavolamy světa zpracované výtvarnicí Věrou Tataro. Například Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu, první křížovka v původním znění a další. Uvidíte největší evropský hlavolam Big Pelikan, zkusíte si vyndat obřího ježka z klece, projet kolektivním bludištěm, sestavit lomený oblouk z molitanových bloků, nebo můžete jen stavět z dřevěných kostek. Součástí výstavy je i hlavolamová herna.
Druhá je na zámku ve Šluknově. Výstava „Za pokladem ztraceného města“ je hernou v kulisách dávného ztraceného Mayského města a vybízí ke splnění a rozluštění řady záludných úkolů!

Pro Pražský přehled Ondřej Sedláček, foto © Ondřej Sedláček

Výstava Rychlé šípy a tajemství Stínadel Výstava Pat a Mat Výstava Krysáci sedlacek_05.jpeg
Doporučujeme

Loading...