Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Gabriela Eibenová

Gabriela Eibenová

Rozhovor s Gabrielou Eibenovou
Hudební festival Rosa Bohemica rozkvete na čtrnácti místech
Zážitek z hudby spojený s atmosférou historických míst nabídne v létě už třetí ročník festivalu Rosa Bohemica. Festival se opět uskuteční v pomyslné růžici v okolí Prahy. Jeho dějištěm se ale stanou i místa v Ústeckém a Jihočeském kraji. Program přiblížila zakladatelka festivalu Gabriela Eibenová, která je zároveň renomovanou zpěvačkou.

Rosa Bohemica se koná už potřetí – jaký bude letošní ročník?
Dějištěm je čtrnáct míst, každé z nich je něčím výjimečné a umělci představí programy, které vždy s daným místem nějak souvisí. Oprašujeme příběhy minulosti a zároveň zveme diváky do překrásné krajiny, celý náš festival je koncipován jako hudebně­‑cestovatelský, přičemž umělecká složka je ale na špičkové úrovni a výletním duchem festivalu nijak netratí.

Festival potrvá až do podzimních měsíců, na jaké akce byste ale zájemce pozvala teď o prázdninách?
1. července zahraje v Blatné Capella Ornamentata, koncert bude součástí výstavy růží. Ten samý den se na zámku v Krásném Dvoře v rámci zahradních slavností uskuteční koncert nazvaný Sólo pro violu. 30. července se přesuneme do Cítolib: cítolibské mistry zde připomene harfenistka Kateřina Englichová. 18. srpna si můžete užít České středohoří a koncert v Pátku nad Ohří, 20. srpna zavítáme na Makovou horu. Ensemble Sporck zde připomene 300. výročí vysvěcení tohoto poutního místa. Prázdniny uzavřeme 2. září na zámku v Nižboru koncertem hudebního souboru Ensemble Inégal.

Hudební festival jste založila, sestavujete program, komunikujete s místními samosprávami… Co je při organizaci takové akce nejtěžší?
Nejtěžší je nenechat se zahltit. Pokud si uvědomíte, že každé velké dílo se skládá z dílčích kroků čítajících mnoho maličkostí a zaměříte se vždy jen na jednu věc, dá se to postupně poskládat.

Podle čeho vybíráte jednotlivá dějiště?
Podle silného příběhu z minulosti, nějaké vazby na hudbu, tím, že se nechám místem okouzlit a že tam cítím nějaké přesahy. Cokoliv, co může obohatit mě i ostatní.

Jaké publikum na Rosu Bohemicu chodí?
Rodiny s dětmi, starší lidé, lidé, co touží po hlubokém zážitku, ti, kteří vyhledávají krásnou hudbu nebo duchovní rozměr nebo obojí… Chodí ale i náhodní výletníci či místní občané, kteří netuší, co mohou očekávat. Je to různé a nevyzpytatelné.

Jak vybíráte interprety?
Citem a zkušeností. V hudbě se aktivně pohybuji několik dekád, mám spoustu výborných hudebníků všude kolem sebe. Později jsem také studovala na katedře hudební vědy, to mi obrovsky rozšířilo obzory v hudební dramaturgii.

Stihnete letos na festivalu vystoupit i vy sama?
Ano, vystupuji, ale snažím se to nepřehánět. Na Rose se budu objevovat více až na podzim, zazpívám 2. září v Nižboru, 12. října v Praze a 19. listopadu v Děčíně.

Kolik u vás přibližně stojí vstupenky? A jakou formou je prodáváte?
V průměru lístky stojí okolo 160 Kč. Vstupenky lze koupit na stránkách festivalu www.rosabohemica.cz, na místě se prodávají vždy půl hodiny před začátkem akce.

Pro Pražský přehled Magdalena Bičíková

zámek Krásný Dvůr kostel v Blatné
Doporučujeme

Loading...