Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Daniela Sodomová

Daniela Sodomová

KAM za kulturou s…
Danielou Sodomovou
Scenáristka a producentka Daniela Sodomová se již během studií na Literární akademii Josefa Škvoreckého podílela na scénářích k seriálu Ulice. V roce 2007 nastoupila do České televize a vedle scenáristky se věnovala také dramaturgii a střihu. V roce 2012 založila společně s Petrou Kovářovou zážitkovou firmu Surrealis, s. r. o., která plnila klientům exkluzivní filmová přání po celém světě. Společnými silami stvořily také postavu Niky Tučkové, jež se na základě virálních videí stala populární i mimo internet. V současné době se Daniela Sodomová věnuje psaní divadelních her o význačných českých osobnostech, které se uvádí zejména na Letní scéně Musea Kampa.

Drazí příznivci kulturního dění,
máme tu léto a s ním krásné dlouhé večery, které mám já osobně již několik let spojené s Letní scénou Musea Kampa. Tady je vzduch vlahý po nedaleké Vltavě a výhled na Pražský hrad je jako z pohlednice. Kromě toho procházka parkem dá člověku příslib, že dnešek žije plně a ono léto bude možná jeho nejkrásnější v životě.
Naše dramaturgie se zaměřuje na životopisy velkých osobností a jejich mimořádných životů. Každého ale zaujme jiný úsek, jiná myšlenka, jiné emoce. Navíc každý, kdo k nám zavítá má určitě rozličná očekávání, která se řídí i tím, v jaké životní situaci se nachází a v jakém je momentálním rozpoložení. A co jeden z našich 30 tisíc diváků, to rozdílný zážitek. Vím to i z mnoha reakcí, které nám na naši scénu chodí. Pro nás je ale vždy důležité, že jsou představení obohacující ať už informacemi o osobnostech, které diváci doposud neznali, anebo naopak jsou brány jako inspirace pro jejich vlastní život. Ať tedy jde o představení Meda, Werich nebo Marta, náš cíl je stejný. Ukázat rozdílný a velmi složitý vztah k svobodě v nesvobodné době. Jak se vůbec stát osobností s vlastními názory a prosadit svůj talent v totalitním režimu? Kde vzít odvahu, dostatečnou sílu k odporu nebo se naopak podvolit a dělat to, co mě baví za každou cenu? Jak vidíte, nejedná se o stará témata, která by v dnešní době nebyla aktuální. Naopak! V kontrastu s dnešní dobou je pro mladou generaci velmi inspirativní vidět pionýrku ženské emancipace a podnikání Medu Mládkovou, či ženu, která si vždy dělala, co chtěla, ať byla jakákoliv doba, jako je Marta Kubišová, a v neposlední řadě se mohou inspirovat životním příběhem Jana Wericha, který se díky odvaze žít svůj život po svém dostal až na Broadway.
Letos nás sice na Letní scéně Musea Kampa nečeká žádná premiéra, ale o to více jsme se zaměřili na zlepšení a zkvalitnění divadla z technického hlediska, neboť chceme našim divákům dát možnost udělat si u nás kolekci zážitků ze všech tří představení. Byl by to ale, k vzhledem k prostředí krásného nádvoří Musea Kampa, hřích, kdybychom zde alespoň nepořádali nějaký ten koncert. V červnu mohli diváci vidět Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers nebo Lenku Filipovou, které lze již považovat za stálice naší scény, a nově jsme zde přivítali Bratry Ebeny, Dana Bártu a jeho kapelou Illustratosphere či Roberta Křesťana. Tento měsíc nás ještě čeká koncert Hanky Holišové s New Time Orchestra a v měsíci září pak diváky okouzlí krásný hlas Lenky Dusilové. Doufáme, že se u nás zastavíte a prožijete nezapomenutelný večer. Snažíme se nedělat kompromisy mezi uměleckou kvalitou, kvalitou prostředí, i kvalitou vína. Snažíme se, abyste na nás vzpomínali s láskou. Máme totiž to štěstí, že já i všichni moji kolegové to děláme srdcem.
A aby toho nebylo málo, tak mám pro vás na závěr pár tipů, jak si celkově zpříjemnit krásný letní večer. Před představením Meda, které má letos mimochodem derniéru, si zajděte do Musea Kampa na výstavu Františka Kupky a pak k vodě na večeři do Mlýny restaurant. Před Werichem zase zaskočte do Werichovy vily na výstavu o W+V, kterou můžete zakončit dortíkem v kavárně IF café. A před Martou? Před tou se projděte po Národní třídě, místu Sametové revoluce, a pak krásnou procházkou až přímo k nám do Sovových mlynů. Věřte, že ve všech třech případech bude dokonalý večer rázem na světě. Budeme se na vás moc těšit!

Daniela Sodomová
Pro Pražský přehled připravila Tereza Blažková, foto © archiv Daniely Sodomové

Hlavní představitelé pozoruhodných českých osobností Letní scéna Musea Kampa
Doporučujeme

Loading...