Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Sfoukni svíčku a něco si přej

Sfoukni svíčku a něco si přej

Narozeniny bývají jeden z mála momentů, kdy se rodina dokáže stmelit a vytvořit idylu překypující smíchem, laskavostí a balonky. Jejich organizátorem by však nesměl být dramatik Tennessee Williams.

Ten umí ve spalujícím jižanském podnebí svým postavám ještě více zatopit a vybudovat natolik dusnou atmosféru, až se stává nevyčerpatelnou inspirací pro mnohé inscenátory. K tomuto autorovi se proto opět vrací nejen Činoherní klub, kde se více než deset let uvádí Tramvaj do stanice Touha v režii Ladislava Smočka, ale také režisér Martin Čičvák, jenž si tentokrát zvolil k inscenování tragikomedii Kočka na rozpálené plechové střeše.
Kočku našlapující po rozpálené plechové střeše svěřil Anně Fialové, která se jí chopila s naprostou suverenitou. Maggie je v jejím podání zábavná, sarkastická, vášnivá a svůdná. Jejího muže Bricka ztvárnil Jan Hájek a s Fialovou vytvořili poněkud nesourodou dvojici, jejíž rozdílnost je patrná již z věkového rozdílu mezi herci. Oproti extrovertní Maggie je Hájkův Brick minimalistický a veškerou bolest a rozpory prožívá i uzavírá v sobě. A stejně jako jeho žena, tak ani divák do jeho hlavy příliš nevidí. Zato vlezlá a věčné těhotná švagrová v podání Gabriely Míčové ví o všech všechno. Manžel Gooper jí ve všem přizvukuje, a třebaže leckdy bývá mnohými tvůrci upozaďován, tak se Matěji Dadákovi daří na malém prostoru rozehrát podpantofláka, zakomplexovanou snaživku i nemilovaného syna. Rozdíly mezi dětmi stejně jako veškeré negativní emoce se snaží rozptýlit rozverností a hlučností Mamča Nadi Konvalinkové, která je milým zpestřením na zdejší scéně. Jejím opakem je oslavenec Taťka Pollit Vladimíra Kratiny, který si nebere servítky, ačkoli i on sám je velmi zranitelný.
A třebaže narozeninová oslava nedopadne podle představ všech zúčastněných, divák si v Činoherním klubu přijde opět na své. Před jeho očima se vyjeví mnohá palčivá tajemství v příběhu, který je díky Williamsově nezpochybnitelném talentu stále aktuální.

V jednom kuse se cítím jako kočka na rozpálený plechový střeše!
TreBl, foto © archiv Činoherního klubu

Doporučujeme

Loading...