Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Oslava analogových nosičů v Kunsthalle

Oslava analogových nosičů v Kunsthalle

Dosud největší přehlídka děl berlínského výtvarníka a profesora malby a grafiky Gregora Hildebrandta je zároveň jeho první samostatnou výstavou v České republice. Umělec již více než dvacet let pracuje s analogovými nosiči zvuku.

Své sochy a instalace vytváří z materiálů, jakými jsou lisované vinyly, zvukové pásky nebo plastové krabičky audiokazet, které za život nasbíral, a dnes jsou již vzpomínkou. Ke svým výstavám přistupuje stejně jako ke svým obrazům, pojímá je jako koláže. Inspiraci pro svá díla čerpá z celé řady literárních, filmových, hudebních a architektonických zdrojů. Návštěvníci uvidí jeho první malby z kazetových pásek z konce devadesátých let 20. století, včetně ikonických obrazů ovlivněných melancholickými písněmi britské skupiny „The Cure“. Nechybí ani monumentální instalace z VHS pásek, na nichž je zaznamenaný snímek „Orfeus“ francouzského režiséra, básníka a spisovatele Jeana Cocteaua z roku 1950. Také Hildebrandtova vášeň pro šachy se prolíná celou výstavou v podobě úžasné sbírky šachovnic a nesmírně zajímavé umístění šachových figur do jednotlivých expozicí. Ale žádný pohled do umělcova světa by nebyl úplný, kdyby zde nepředstavil plně funkční repliku svého berlínského výstavního prostoru, kde dává možnost svým přátelům, umělcům i ne­‑umělcům, aby zde představili své výtvory nebo sbírky. Můžeme se tak naplno přenést do atmosféry umělecké scény současného Berlína.

Veršem německého básníka a dramatika J. W. Goetha: „Jedno mávnutí řas, a za námi jsou léta“ je pojmenována výstava Gregora Hildebrandta.

PetraM, foto © autor

Gregor Hildebrandt, Kunsthalle Praha
Doporučujeme

Loading...