Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Z ulice do kamenného divadla

Z ulice do kamenného divadla

První české divadlo lidí bez domova, nesoucí název Ježek a čížek, vzniklo v roce 2000 a jeho první herci vzešli z řad prodejců časopisu Nový Prostor. Za tuto dobu dosáhlo nemalých úspěchů, ale skutečným převratem se stala spolupráce s divadlem Komedie a stříbrná medaile v mezinárodní soutěži amatérských divadel v maďarském Vásváru.

Herci divadla převážně byli a jsou lidé bez přístřeší, kteří se ocitli v těžké životní situaci, ale i sympatizanti z řad studentů a umělců. Herci zkouší pod vedením profesionálních režisérů. A právě možnost divadelní bývá často motivem ke změně jejich životní situace a pomáhá jim získat potřebné sebevědomí. V zimě soubor Ježek a čížek pořádá vlastní mezinárodní festival „Hic sunt leones“, jehož se účastní bezdomovecká divadla z okolních zemí. Spolupráce s divadlem Komedie započala v roce 2010 díky režisérce a scénografce Kamile Polívkové, která shlédla jejich pouliční představení. To ji zaujalo natolik, že divadélku nabídla spolupráci na jejím právě připravovaném představení „Víra, láska, naděje“. Od založení prošlo souborem přes tři sta herců a bylo nastudováno nejméně patnáct inscenací. Herci mají možnost prezentovat nejen své názory, své snažení, ale zčásti už i svou práci před těmi, kteří jsou na tom obdobně. I proto divadlo nehraje jen na festivalech, v alternativních prostorách, v renesančně orientovaných divadlech, na charitách, ale doslova i tam, kde je opravdu jinde, v zahraničí. Ježek a čížek je zkrátka divadlo, ve kterém se alespoň někdy mohou cítit jako doma, a vykročit tak ze své bezdomovecké identity a snad na chvíli získat identitu svou.

Nejsou to školení herci. Každý, kdo k nám přišel, byl neherec. Z divadelní školy se nám tu ještě nikdo neobjevil. Aby se mohli rozvíjet v divadle, musejí všechny stupně rychle prolétnout a seznámit se s tím, jak divadlo funguje i jinde. Nápodoba vzorů je nezbytným krokem k tomu, aby se herec mohl osvobodit a najít v tom kousek sebe.“ Jakub Balabán, ředitel divadla

Petra Matznerová, foto © Wikimedia Commons

Divadelní hra „Pochod proti hladu“, 2006
Doporučujeme

Loading...