Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Amatérské divadlo v Horních Počernicích

Amatérské divadlo v Horních Počernicích

Historie hornopočernického souboru je datována již od roku 1914. Tehdy se ochotnickému divadlu v Horních Počernicích dařilo a soubory se postupně rozrůstaly. Vedle spolku „J. K. Tyl“ vznikl i soubor „Hálek“ a „Beseda“.

V roce 1970 vybudovala skupina nadšenců v areálu školy „Divadlo v přírodě“ podle důmyslného návrhu scénografa Milana Čecha. Jeho počátky jsou datovány o rok dříve, kdy režisér Vladimír „Dáda“ Stoklasa začal s místními dětmi hrát divadlo na školním hřišti. Každoročně se zde v květnu a červnu koná nejstarší festival amatérského divadla pod širým nebem. V roce 1994 se Vladimír Stoklasa ujal režie v nově vzniklém souboru „Právě začínáme“, se kterým vytvořil desítky krásných inscenací. Oceňovaly je potleskem tisíce diváků po celé České republice, ale i poroty na přehlídkách amatérských souborů, včetně Jiráskova Hronova. Zde slavil úspěch v roce 2006 s inscenací „Hra lásky a náhody“ francouzského autora Pierra de Marivauxe. Soubor se postupně rozrůstal, ale her s tak početným obsazením bohužel mnoho nebylo. Proto začala režírovat další členka divadelního spolku Jana Sůvová, která stojí za zrodem dětského souboru „Počerníčci“. I ten se však rozrostl a z nejstarších dětských členů vznikli „Výtečníci“ a další skupina s názvem „Zeptejte se kocoura“. Nejčastěji jsou tyto amatérské spolky k vidění v Divadle Horní Počernice, které bylo po náročné přestavbě bývalého kina slavnostně otevřeno 13. října 2006.

Čechův divadelní podzim je festival amatérského divadla, který pořádáme k poctě proslulému scénografovi a našemu kamarádovi Milanu Čechovi, který pro amatérské divadlo v Horních Počernicích hodně udělal. Od konce padesátých let minulého století hrál často s místními ochotníky a navrhl pro ně desítky scén.

-PetMatz-, foto © Wikimedia Commons

Dětský divadelní soubor Počerníčci Pohádka „Malá mořská víla“, DS Počerníčci
Doporučujeme

Loading...