Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Křížem krážem mezi divokými zvířaty

Křížem krážem mezi divokými zvířaty

Zvláštní zvuky a vůně kolem nás, volání neznámých ptáků, řev kočkovitých šelem, dusot bizonů a zubrů nebo neslyšné cupitání drobných hmyzích nožiček. Z některých expozic nám přeběhne mráz po zádech, jiné nás zanechají v němém úžasu.

V pražské ZOO je více jak 150 expozic, 14 pavilonů a celková rozloha zahrady činí 58 ha. Už z těchto čísel je jasné, že bychom měli vyrazit na výlet již ráno, abychom měli čas pokochat se výhledem na majestátní zvířata a zároveň si v klidu sednout k odpočinku u stánku či restaurace. Není na škodu si u vchodu vzít orientační plánek, ale pokud zapomeneme, jsou po areále rozmístěny rozcestníky a tabulové plány. Za vchodem se setkáváme s pandou červenou, která se schovává v horních větvích stromu a je jí vidět jen huňatý ocas. Prvním pavilonem na naší cestě je Indonéská džungle, která vás zaujme atmosférou života pralesů Jihovýchodní Asie. Procházíme se po klikaté stezce přes vystouplé kořeny, kolem tůněk plných živočichů. Pod dlouhými větvemi sklánějícími se až k zemi, můžeme zahlédnout nehybné varany zahrabané v písku, či odpočívající orangutany. Míříme na vrchol zahrady k severnímu vchodu, kde se rozprostírá Africký dům, útočiště elegantních žiraf, pasoucích se spokojeně na pláni společně s pštrosi, antilopami a zebrami. Vracíme se zpět přes most do jádra ZOO, přes údolí slonů a dál. Pražská Zoo skýtá mnoho expozic. Od nejmenších živočichů až po ty největší, nepřeberné množství ptactva vypuštěných do velkých voliér, do nichž má přístup i návštěvník, až po ostrovy opic a vodní svět. Naše děti ocení svezení se ve vláčku v dětské zoo nebo brouzdaliště. Teď už nezbývá než dodat, abyste si návštěvu užili na maximum a nechali na sebe dýchnout atmosféry různých koutů světa a kultur a obdivovat třeba tiché vlky nebo hravé opičí hrátky v korunách stromů.

V září uplyne devadesát jedna let, co branami pražské ZOO v Troji, která byla zatím jen zpřístupněným staveništěm, prošli první návštěvníci.

-PaJa-, foto © autor

zoo_01.jpeg zoo_02.jpeg
Doporučujeme

Loading...