Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Festival Opera již po patnácté

Festival Opera již po patnácté

Rozhovor s ředitelkou festivalu Lenkou Šaldovou
Festival hudebního divadla OPERA je jediná periodická přehlídka reprezentativních inscenací českých a moravských profesionálních operních souborů zřizovaných státem či obcemi, doplněných o další nezávislé subjekty. Od roku 2015 se ho účastní všechny tři slovenské profesionální soubory.

V lednu začíná další ročník festivalu Opera. Na jaké tituly se můžeme těšit?
Do Prahy se opět sjedou soubory z celé České republiky a ze Slovenska, v programu jsou tituly od Mozarta po současnost – z těch klasických např. Figarova svatba nebo Bizetovi Lovci perel, v obou se představí nejmladší generace českých zpěváků. Nastupující slovenskou operní hvězdu Evu Bodorovou uvidíme v roli Alžběty I. v Donizettiho Robertovi Devereux. Objevem pro pro pražské publikum určitě bude Křičkova opera Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší – dílo čerpající z nálady a hudební kultury 20. let 20. století, a tedy ideální látka pro režiséra Ondřeje Havelku.

Do Prahy se opět sjedou soubory z celé České republiky a ze Slovenska, v programu jsou tituly od Mozarta po současnost“. Lenka Šaldová

Na festivalu vystoupí ale nejen velké městské soubory, je to tak?
Festival má ukázat, co vše se v operním divadle u nás děje. Mnohé alternativní soubory jsou již dobře známé a oblíbené. Úpravu Monteverdiho L’Arianny v podání Ensemble Damian minule zvolili diváci nejlepší festivalovou inscenací! Na děkovačce jsem měla dojem, že publikum začne radostně tančit. A tak doufám, že nás stejně radostný večer čeká i s Hanzlíkovými Piráty. Hausopera vytváří originální projekty pro konkrétní prostory, Věčná slečna Bledá se odehrává v cukrárně, a tak tentokrát pozveme diváky do kavárny Adria. V lednu nabízíme dvě komorní inscenace režiséra Rocca, který se souborem Opera Povera (Beyond the Garden) a se skladateli Vítem Zouharem, Sárou Medkovou a Ivanem Medkem (TiAmo) zkoumá různé možnosti současného hudebního divadla. Snažíme se spolu s ním a dalšími nezávislými tvůrci (alternativních projektů je v programu osm!) rozšiřovat opernímu publiku obzory – a také ho zavést do prostor, kam by se možná jinak nepodívalo. Čtyři představení jsou tentokráte ve Venuši ve Švehlovce – v nádherném historickém sále ve stylu art deca.
Na co se nejvíce těšíte Vy osobně?
Na festivalovou atmosféru. Ta je vždy jedinečná – je na ní znát, jak moc souborům záleží předvést se v co nejlepším světle, jak si festivalovou účast užívají. A diváci tohle vycítí. Mám dojem, že tentokráte bude festival ještě emotivnější – poté, co se dlouhé měsíce nesmělo hrát a pořád žijeme ve strachu, jestli představení opravdu proběhne, nebo se bude muset kvůli nemocím a karanténám zrušit, vnímám (a myslím, že nejen já) každé uskutečněné představení jako malý zázrak…
Návštěvnost divadel v současné době ještě není taková jako v dobách před covidem, co myslíte?
Věřím, že se festivalové publikum nedá odradit. Nejlepší obrana proti nemocem je podle mě konec konců udržet se v dobré kondici a dobré mysli. A divadlo může být velkou psychickou vzpruhou. Přijďte se o tom přesvědčit – 16. ledna začínáme Příhodami lišky Bystroušky v Národním divadle, představením libereckého souboru, který v posledních letech získal mnoho festivalových ocenění. Bude to tentokráte Bystrouška spíše pro dospělé – neláká na napodobování zvířátek, ale vypráví velmi vtipně a zároveň se smyslem pro poezii o lidských snech, touhách naplněných i nenaplněných.

Festival Opera se koná od roku 1993 každý druhý rok na prestižních pražských scénách. Umožňuje pravidelně porovnávat směřování i úroveň jednotlivých souborů a rozšiřuje operní nabídku v Praze.

Děkuji Vám za milé povídání a přeji vše dobré 15. ročníku festivalu Opera.
Lucie Sládková

L. Janáček: Příhody lišky Bystroušky - Alžběta Vomáčková (Zlatohřbítek), Lívia Obručník Vénosová (Bystrouška), Divadlo F. X. Šaldy Liberec,  foto Karel Kašák Ivo Medek, Sára Medková, Vít Zouhar: TiAmo,  ISHA TRIO a hosté, foto Petra Kožušníková Festival Opera 2022
Doporučujeme

Loading...