Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pavel Ondruch

Pavel Ondruch

KAM za kulturou s…
Pavlem Ondruchem

Pavel Ondruch vystudoval herectví na JAMU a poté pokračoval studiem režie a dramaturgie na DAMU. Když zakladatel a principál Divadla Ungelt Milan Hein zhlédl jeho absolventskou inscenaci, nabídl mu spolupráci. Nejdříve psal pouze divadelní programy, avšak už v roce 2016 se v Ungeltu stal kmenovým dramaturgem a režisérem. Od roku 2018 zde působí jako umělecký šéf. V tandemu s Milanem Heinem se podílí jak na výběru titulů, tak na jejich obsazování. Jako režisér je podepsán pod inscenacemi Skořápka, Vejšlap, Taneční hodiny, Stůl pro dva nebo Brácha.

Vážení a milí čtenáři,
už od roku 2005 Divadlo Ungelt není jen kamenná scéna v Malé Štupartské, ale také Letní scéna na hradčanském Novém Světě. A mohu zodpovědně prohlásit, že je tou nejkrásnější letní scénou, jakou jsem kdy viděl. Obklopuje ji z jedné strany zeleň a z druhé malebná architektura staropražské uličky pod Loretou. Její kapacita je větší než na kamenné scéně, a přesto si zachovává komorní rodinnou atmosféru. Zdokonalili jsme také divácké zázemí – samozřejmostí je zastřešené hlediště, sociální zařízení s tekoucí vodou i stánek s občerstvením (svůj nápoj si můžete vzít do hlediště).
Ungelt byl a vždycky bude místem, kde uvidíte nejlepší české herce v životních rolích. Na Letní scéně hrajeme celý náš repertoár – 20 různých titulů! Je těžké nějaký vybrat, ruku do ohně dám za každý kus.
V mých očích letošním prázdninám kraluje osobnost Františka Němce – 9. srpna oslaví 80. narozeniny! Považuji za přírodní úkaz, že je stále ve vrcholné herecké formě. V Ungeltu nazkoušel doposud sedm rolí, dvě má stále na repertoáru. V legendární inscenaci Pan Halpern a pan Johnson (nedávno oslavila 300. reprízu) je partnerem Petra Kostky. Svůj bohatý výrazový rejstřík rozehrává i ve Starých mistrech. Bratra mu v nich hraje náš principál Milan Hein a jejich roztržky, v nichž se komika mísí s tragikou, budete milovat – zvlášť pokud rádi nahlížíte do divadelního zákulisí. Oba totiž hrají herce, kteří zachraňují své kariéry účinkováním v pokleslém thrilleru…
Tragikomické napětí je typické i pro hudební komedii Krásná vzpomínka. Bára Štěpánová se za roli nejhorší zpěvačky všech dob, kterou mnozí znají z podání Meryl Streepové, umístila v širší nominaci na Cenu Thálie. Právem. Její proměna je sice dechberoucí, ale bez Ondřeje Brouska by to nešlo. Hraje jazz i klasiku a u toho s nejjemnějším hereckým citem vykresluje osud zapomenutého pianisty.
Není divu, že když veledílo Edwarda Albeeho Příběh ze zoo učarovalo Davidovi Švehlíkovi, rozhodli jsme se jako jeho partnera obsadit právě Ondru. Ten sice nemá tolik textu, ale jeho obličej i tak nepřetržitě „mluví“. Ideální obsazení jedné z nejlepších světových komorních her zaručuje náročný, leč výjimečný zážitek. Mimochodem: Davida Švehlíka jinde, než v Ungeltu vidět nemůžete.
Ani Cesta k vodopádům nemá lehké téma, ale zato strhující příběh se strhujícími výkony – Jiří Langmajer se za ztvárnění otcovské figury dostal do širší nominace na Cenu Thálie. Avšak na jeho um jsme zvyklí (hraje u nás ještě ve Skleněném stropu a Houslích), co vyloženě zaskočí je výkon mladinké Anežky Šťastné. Jeho hloubka mě vždy ohromí, stejně jako opojná sehranost těchto zdánlivě nesourodých hráčů.
Okouzlujícím způsobem nesourodí jsou i Alena Mihulová a Dalibor Gondík ve Stolu pro dva. Tato romantická komedie v rytmu zumby Letní scéně a vůbec létu sluší. Ostatně: divadlo sluší jakémukoli období. Tak přijďte. Na Letní scéně pro vás hrajeme každý rok od května do září.
Pavel Ondruch

Pro Pražský přehled připravila Tereza Blažková, foto © archiv Divadla Ungelt

Ve Starých mistrech... Cestu k vodopádům... Letní scéna Divadla Ungelt
Doporučujeme

Loading...