Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA

Program pro vlastníky památkově významných objektů pro rok 2024

Hlavní město Praha je svým kulturním a architektonickým dědictvím jedním z nejvýznamnějších měst světa. Proto je obnova nenahraditelných hodnot kulturního bohatství památkového fondu pro město významnou prioritou.

Na území hlavního města Prahy se nachází jedna z nejvýznamnějších městských památkových rezervací zahrnující unikátní urbanistický celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany včetně Karlova mostu, Starého Města s Josefovem a Nového Města, přičemž historické centrum Prahy je od roku 1992 zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pražská památková rezervace se tak řadí mezi památky světového významu.

Toto jedinečné postavení Prahy zakládá značnou zodpovědnost jak pro zástupce vedení hl. m. Prahy, tak pro vlastníky památkově chráněných objektů na jejím území. Všeobecnou povinností vlastníka je pečovat o zachování památky, udržovat ji v dobrém stavu, chránit před poškozením, znehodnocením nebo odcizením, a to na vlastní náklady.

Činnost, kterou odbor památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy v této oblasti kontinuálně mnoho let vyvíjí, má za cíl podporovat vlastníky památkově chráněných objektů při jejich snaze o zachování či obnovu památkové hodnoty a podstaty jejich majetku na území města Prahy. S tím souvisí i snaha zlepšovat celkový dojem návštěvníků i rezidentů hlavního města a krásy jeho unikátního historického dědictví.

Obnova památkově chráněného objektu či stavby v památkově chráněném území je velmi důležitým nástrojem pro zachování jejich unikátních hodnot a vlastník, jakožto osoba nejblíže s památkou spjatá, je zákonem, ale i morálně, povinován se o památku starat a udržovat ji v dobrém stavu. Za tímto účelem zákon ukládá vlastníkovi povinnosti týkající se obnovy objektů. Jedná se především o povinnost vyžádat si předem závazné stanovisko příslušného orgánu státní památkové péče na práce, které vlastník zamýšlí provádět. Toto závazné stanovisko je poté základní a nedílnou součástí podávané žádosti o dotaci hl. m. Prahy.

Aby plnou tíži zachování památkového fondu pro budoucí generace na území hl. m. Prahy nenesli jen vlastníci památkově významných objektů, vyhlašuje hlavní město Praha každoročně již od roku 1992 dotační „Program pro vlastníky památkově významných objektů“ (dále jen „Program“). Tento dotační Program je určen jak pro vlastníky nemovitých objektů – kulturních památek či objektů v památkových rezervacích a v památkových zónách na území hl. m. Prahy, tak pro vlastníky movitých kulturních památek, které se nacházejí na veřejně přístupných místech na území hl. m. Prahy, přičemž hlavním účelem Programu je zachování památkové hodnoty a podstaty objektů nacházejících se na území hl. m. Prahy. Dotace mohou být poskytnuty jen na práce, jejichž provedení bylo připuštěno závazným stanoviskem příslušného orgánu státní památkové péče, zároveň se bude jednat o práce zahájené a prováděné v roce 2024, ale výjimečně i o již realizované, resp. započaté práce související se zachováním či obnovou památkové hodnoty a podstaty objektu s datem zahájení po 1. 7. 2023.

Vzhledem k tomu, že v pravidlech dotačního Programu dochází k řadě změn, organizuje odbor památkové péče MHMP (dále jen „OPP MHMP“) pro vlastníky památkově významných objektů či pro jejich zástupce veřejné semináře se záměrem seznámit je se změnami, které dotační řízení provázejí, a současně upozornit na nejčastější chyby a nedostatky, které se vyskytují jak při podávání vlastní žádosti, tak i při vyúčtování poskytnuté dotace. Na seminářích je prezentován elektronický formulář žádosti o dotaci včetně návodu pro jeho vyplňování. Výhodou elektronického formuláře je možnost následné kontroly, protože interaktivní formulář žadatele přímo upozorní na chyby či nedostatky, které se při jeho vyplňování mohou vyskytnout. Kromě seminářů se žadatelům o dotaci nabízí i možnost osobně konzultovat svůj záměr před podáním žádosti na grantovém pracovišti OPP MHMP.

 

Pozvánka na seminář pro vlastníky památkově významných objektů na téma:

„JAK PODAT ŽÁDOST O DOTACI HL. M. PRAHY

PROGRAM PRO VLASTNÍKY PAMÁTKOVĚ VÝZNAMNÝCH OBJEKTŮ PRO ROK 2024“

Termíny konání:                  1. 8. 2022 od 14.00 hod.

28. 8. 2023 od 14.00 hod.

4. 9. 2023 od 14.00 hod.

Místo konání: Magistrát hl. m. Prahy, Jungmannova 29/35, Praha 1 – II. patro, místnost 201

Kapacita semináře je omezena (40 míst) a účast je možná pouze po registraci na e-mailové adrese: jitka.kyselakova@praha.eu

Program a formulář pro žadatele jsou k dispozici v elektronické podobě na portálu hl. m. Prahy https://granty.praha.eu/GrantyPortal/default

Na stránkách odboru památkové péče MHMP http://pamatky.praha.eu

magistrat_02 magistrat_03 magistrat_04
Doporučujeme

Loading...