Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Eva Velická

Eva Velická

Rozhovor s Evou Velickou
Na vlně zpěvu a swingu s Jaroslavem Ježkem

Muzikoložka, manažerka a sopranistka PhDr. Eva Velická, Ph.D. je žena, která žije hudbou: aktivně ji provozuje, píše o ní a propaguje ji. Díky svému vzdělání, organizačním schopnostem, mezinárodním kontaktům i značnému osobnímu kouzlu už napomohla vzniku mnoha výjimečných hudebních událostí. Šéfredaktorka hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha je také sopranistkou Kühnova smíšeného sboru, v němž zároveň působí v důležité funkci grantové manažerky. Právě tento sbor společně s Orchestrem Ježkovy stopy nyní připravuje ojedinělý koncert Po stopách Jaroslava Ježka – na vlně zpěvu a swingu. Uskuteční se 26. června v Městské knihovně v Praze a zazní na něm známé i méně hrané Ježkovy skladby.

Koncert je součástí projektu Platform for Singing, který získal podporu Fondů EHP a Norských fondů. I díky tomu je vstupné dobrovolné a půjde na rozvoj sborového programu pro handicapované talentované děti,“ vysvětluje Eva Velická a s nadšením popisuje chystanou událost.

Jak vznikl nápad nastudovat méně známé skladby Jaroslava Ježka?
Kühnův smíšený sbor hledá pro svou dramaturgii stále nové podněty. Zajímá nás, co a kde se dá zpívat, ale také s kým se můžeme spojit. Loňské 80. výročí úmrtí Jaroslava Ježka, nás přivedlo na myšlenku, že tohoto úžasného skladatele bychom mohli oslavit i s naším sborem. A Jaroslav Ježek nás zase přivedl k myšlence oslovit jako partnera ­Orchestr Ježkovy stopy. Za doprovodu tohoto swingového orchestru samozřejmě provedeme známé Ježkovy písně, které psal pro Osvobozené divadlo, ale kromě toho zazní na koncertě také málo známé Ježkovy Čtyři sbory pro ženský sbor s klavírem na texty Vítězslava Nezvala. Tímto projektem chceme ukázat, jak mnohovrstevnatou a talentovanou skladatelskou osobností Ježek byl.

Sbor na tomto projektu spolupracuje se swingovým orchestrem – to není zrovna obvyklá kombinace, co takové spojení přináší?
Obvyklé to rozhodně není a také my sami se nemůžeme dočkat, jak toto spojení bude znít. Náš sbor běžně spolupracuje se symfonickými orchestry či komorními soubory, ale propojení zvuku velkého smíšeného sboru a swingového orchestru přinese jistě nám i posluchačům nové zážitky. Na koncertě si přijde na své opravdu každý. Mohutný zvuk sboru, strhující taneční svět i nečekané propojení sboru a swingového orchestru nám zprostředkují různé dobové atmosféry. Tančírna, koncertní sál, kavárna i továrna…

Ježkovy písničky jsou krásné, ale nejsou vždy úplně lehké k zazpívání: jak je lze se sborem nastudovat, aby opravdu vynikly?
Je to paradox, Ježek se běžně neobjevuje na sborových koncertech a přitom napsal tolik písní. Ježek vnímal sbor i jinak než jako těleso, která zpívá složité vícehlasy – sbor je masa, píseň lidu, dav. Proto sborová interpretace musí být kromě přesnosti především o předání energie.

Jakou Ježkovu skladbu máte Vy sama nejraději?
Tak to je otázka, které jsem se bála 6. Těch skladeb je opravdu hodně, zvláštní citový vztah mám k písni, kterou mi zpívala maminka, Klobouk ve křoví. Harmonicky bohatá, melodicky nevypočitatelná a tajemná píseň…

Žijete v hudební rodině – váš manžel Miloš Orson Štědroň je také hudebníkem a k hudbě vedete i svoje dvě děti: přitahovala Vás muzika od malička nebo jste zvažovala i jinou životní dráhu?
Hudba mě vždycky bavila a naplňovala, a tak jsem už od studií na gymnáziu chtěla svojí práci spojit s hudbou a vysnila jsem si studium hudební vědy… No a po letech v hudebních oborech můžu šťastně konstatovat, že mě moje práce stále baví.
V čem vidíte kouzlo sborového zpěvu? A co byste poradila těm, kteří by si třeba rádi s nějakým sborem zazpívali, je dnes kam se obrátit?
Když zpívá padesát nebo třeba i jen deset lidí pohromadě, je v tom vždy síla a zážitek společného uměleckého tvoření. Česko má velkou tradici sborového zpívání. Amatérská základna je zde obrovská, jsou tu stovky až tisíce sborů dětských i dospělých. Úroveň některých je udivující, různé celostátní přehlídky to dokazují. Takže každý si ve svém kraji jistě najde sbor, kam by se mohl přidat.

Máte nějaký hudební sen – něco, co byste chtěla zazpívat, vydat nebo i zorganizovat?
Jelikož pracuji jako šéfredaktorka hudebního vydavatelství a zpívání ve sboru je mým koníčkem, tak jsem šťastná za všechny příležitosti, kdy si můžu zazpívat ve společnosti profesionálních hudebníků, orchestrů, sólistů a dirigentů. Pro ně jsou takové koncerty pracovní záležitostí, pro mě jsou výjimečným zážitkem. A jako grantová manažerka Kühnova smíšeného sboru bych ráda zrealizovala se sborem nějaký velký mezinárodní sborový projekt.

Koncert Po stopách Jaroslava Ježka – na vlně zpěvu a swingu se uskuteční 26. června od 19.30 hodin v Městské knihovně v Praze na Mariánské náměstí. Vstupné je dobrovolné.

Pro Pražský přehled Magdalena Bičíková

Eva Velická žije hudbou Jako sopranistka ve sboru S význačným norským skladatelem Lasse Thoresenem Eva Velická s rodinou
Doporučujeme

Loading...