Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Balbínova poetická hospůdka neboli Balbínka

Balbínova poetická hospůdka neboli Balbínka

Balbínova poetická hospůdka je nejen divadelním stánkem, ale i místem, kde se setkávají lidé se stejnými životními postoji a názory. Divadelní hry jsou až na výjimky hrány ochotníky a v jejich nastudování nechybí i klasická představení jako „Přelet nad kukaččím hnízdem“ nebo „O myších a lidech“.
Divadelní představení se hrají jednou či dvakrát do měsíce, jinak dramaturgie upřednostňuje především hudební vystoupení. Balbínova poetická hospůdka byla založena v roce 2000, ale historie prostor na adrese Balbínova 6 je mnohem delší. Už před první světovou válkou zde fungovala hospoda U Zlatého litru. V ní se odehrávaly sešlosti, v jejímž centru byl spisovatel Jaroslav Hašek. Právě zde se zrodila myšlenka založit stranu, která by vyhovovala pohledu mladých umělců na svět. A tak v roce 1911 vznikla Strana mírného pokroku v mezích zákona. U Zlatého litru měli na stěnách malou obrazovou galerii. Každý stálý host tu měl svůj portrét. Nad hlavním stolem všem dominoval obraz Jakuba Arbese. Dnes už sice v Balbínce Haška ani Arbese nepotkáme, ale svéráznou atmosféru si tato malinká hospůdka zachovala. Nemluvě o tom, že na většině koncertů je slyšet prvotřídní hudba. Z hudebních žánrů je nejčastěji zastoupen rock, folk a mezi stálice patří i irská hudba. K tradičním lákadlům patří například Jiří Schmitzer, Radůza, Ivan Hlas, Irish Dew, Laco Deczi nebo Múzy kus.

Balbínova poetická hospůdka se může každý měsíc pochlubit opravdu bohatým programem a velkým lákadlem pro návštěvníky je i nezaměnitelná atmosféra, kterou Balbínce dodává její výzdoba, historie i na všechno dohlížející Jiří Hrdina. Majitel a guvernér Balbínovy poetické strany vždy ve fraku a s buřinkou, který má na starosti vše od zvuku až po rozsazení diváků.

PetMatz, foto © Wikimedia Commons; autor

Balbínova poetická hospůdka
Doporučujeme

Loading...