Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Pamětní Zvon #9801 zdobí Vltavu

Pamětní Zvon #9801 zdobí Vltavu

Praha má nový zvon. Pamětní Zvon #9801 je hlasem tisíců zvonů umlčených v českých a moravských zvonicích za druhé světové války. Slavnostně byl odhalen 28. srpna 2022, symbolicky přesně osmdesát let poté, co bylo 9801 rekvírovaných zvonů odvezeno do německých válečných továren. Lodě odplouvaly z Rohanského ostrova, kde by Zvon #9801 měl být v budoucnu trvale umístěn. Dočasné umístění našel u Čapadla na Smetanově nábřeží, veřejnost si ho zde může prohlédnout do konce září. Vznik Zvonu #9801 se podařilo realizovat díky příspěvkům dárců do veřejné sbírky. Stejnojmenná iniciativa, která za projektem stojí, zamýšlí dlouhodobou sbírku, která by podpořila symbolický význam Zvonu #9801 jako hlasu všech ztracených zvonů.

Novému pražskému zvonu požehnal kněz Tomáš Halík. Autoři Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek v reliéfní výzdobě propojují v nový funkční celek současné i ztracené. Část pláště je poskládáno z fragmentů skutečných ztracených zvonů. Nápis na plášti sděluje: „Promlouvám hlasem tisíců zvonů, které umlčela válka.“

„Cílem iniciativy Zvon #9801 bylo nahradit tisíce umlčených zvonů novým silným hlasem. Společně jsme ho dnes poprvé rozezněli na Vltavě za přítomnosti lidí, kteří se o jeho zrod zasloužili. Tím ale naše snahy nekončí, veřejná sbírka se mění na dlouhodobou. Věříme, že se podaří postupně doplnit další chybějící zvony,” říká Ondřej Boháč, předseda spolku pražských zvoníků Sanctus Castulus.

Sochař, malíř, designér, šperkař a hudebník Michal Cimala vytvořil k představení zvonu grafiku pod názvem Zvon #9801. Limitovaná edice 50 grafických listů signovaných autorem je Cimalův příspěvek pro iniciativu. Kdo má o grafický list zájem, a v nejbližších dnech přispěje do veřejné sbírky 9 801 korun nebo více, obdrží grafiku Zvon #9801 jako poděkování.

Veřejnost může u Smetanova nábřeží vidět zvon do konce září, následně se přesune na další místo v Praze na Vltavě. Jeho hlas zahájí 2. září Koncert pro Evropu: Česká filharmonie na Vltavě. Koncert, který se koná u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU proběhne na plovoucí scéně na Vltavě a bude jej živě přenášet Česká televize.

Zvon #9801 zamýšlí iniciativa v budoucnosti darovat hl. m. Praze. Počítá se se symbolickým umístěním na Rohanském ostrově. Zvonice by měla být součástí Parku Maniny. Na jeho revitalizaci a podobu je Institutem plánování a rozvoje Praha spolu s Magistrátem hl. m. Prahy aktuálně vyhlášena mezinárodní soutěž.

Sanctus Castulus, z. s.

www.9801.cz

_1 _2 _3 _5
Doporučujeme

Loading...