Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Festival novocirkusové scény „Letní Letná“

Festival novocirkusové scény „Letní Letná“

Nový cirkus je samostatná umělecká forma, která vznikla v 70. letech 20. století ve Francii. Mezi tradičním cirkusem, ze kterého novocirkusová show vychází, jsou výrazné estetické rozdíly.

Divák uvidí představení, jež propojuje žonglování, moderní tanec, akrobatické umění, pohybové divadlo, rytmus a hudbu. Kruhová manéž už není nezbytnou součástí a některé soubory používají i klasickou divadelní scénu. Zásadním rozdílem od tradičního cirkusu je eliminace čísel krocení divokých zvířat. To neznamená úplné vyloučení zvířat, nicméně jsou vždy představována jako člověku rovná.
Festival „Letní Letná“ je jednou z největších akcí věnované tomuto žánru ve střední Evropě. Dech beroucí čísla je možné každoročně vidět v městském parku Letenské sady v centru Prahy. Jednou z hlavních zahraničních hvězd je švédský soubor „Cirkus Cirkör“ se svým představením „Knitting Peace“, jenž je originálním poselstvím míru se strhujícími artistickými čísly. Divák se v něm ponoří do smyslu lidských tužeb a přání a prozkoumá možnosti pletení míru. Také v českém „Hotelu Laputa“ můžeme prožít jedinečný večer mezi nebem a zemí. Vzdušná férie českých akrobatů souboru „AirGym Art Company“ o tom, že stoupáte­­­‑li vzhůru, musíte otevřít všechny dveře a nahlédnout do všech oken. Děti naopak vláká představení „Bratrů v tricku“ do světa dvou podivínů, kteří bezmezně věří, že kdyby prase mělo křídla, bude celý svět krásnější! „Prasečí cirkus“ je nový počin autorského dua plný žonglování, humoru, loutkoherectví a klauniády. Vzhůru na Letnou!

Nový cirkus navazuje na tradiční cirkus, ale na rozdíl od něj slučuje více uměleckých složek, přidává divadelní dramaturgii a režii. Scénografie může být méně výrazná, pestrobarevné kostýmy nahrazují civilní oděvy, do hracího prostoru vstupují předměty každodenního využití.

matz, foto © Wikimedia Commons

Letní Letná Cirkus Cirkör
Doporučujeme

Loading...