Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

ŽIVOT 90 – centrum aktivního stáří

ŽIVOT 90 – centrum aktivního stáří

Občanské sdružení ŽIVOT 90 bylo založeno 24. října 1990 manželi Blankou a Janem Lormanovými. K zajišťování jeho činnosti byl rekonstruován dům PORTUS v centru Prahy na rohu ulic Karoliny Světlé a Betlémské, kde sídlí komunitní centrum.

Iniciačním zážitkem pro založení ŽIVOTa 90 bylo setkání Jana Lormana s duchovním a zakladatelem charitativních organizací Abbé Pierrem v Paříži na kongresu dobrovolníků. „Vzkaz Abbeho Pierra: nepřestat se sám o sebe starat za všech okolností,“ se stal jednou z nosných myšlenek pro ŽIVOT 90. V realitě to znamená podporovat nezávislost starších lidí. V průběhu mé návštěvy zde panoval čilý ruch, v učebnách se konaly kurzy angličtiny a němčiny, v ateliéru se účastníci připravovali na kreslení pravou mozkovou hemisférou, v keramické dílně jsem mohl zhlédnout práce seniorů, ve velkém sále zvaném „Dřevák“ se právě cvičilo, to jen zlomek činností, které komunitní centrum nabízí. Pořádají se tu počítačové kurzy nebo kurzy trénování paměti. Kromě vzdělávání a přednášek na různá témata se ŽIVOT 90 zaměřuje na poradenskou činnost v oblasti zdravotní, socioterapeutické a ochrany práv seniorů. Od roku 1992 funguje i bezplatná anonymní odborná tísňová linka – Senior telefon. V červnu se každé pondělí senioři mohou potkat v „Klubu kontakt“, případně se pro „přespolní“ každé úterý koná podobné setkání na platformě „On Line Kafíčko“. Součástí ŽIVOTa 90 je Divadlo U Valšů, v komorním sále účinkují přední herci naší profesionální divadelní scény. Jste též zváni na zákusky do komunitní kavárny, kde si můžete popovídat o všem možném, protože bez ohledu na gender a věk jsou naše starosti a problémy společné.

Jsme průvodci seniorů, když jsou v plné kondici, mají spoustu nápadů a chuť se realizovat. Jsme s nimi i tehdy, když je začínají zrazovat fyzické i psychické síly. Svou podporu nabízíme i těm, kteří o ně pečují.“

-Jln-, foto © autor; www.zivot90.cz/divadlouvalsu

Příjemné posezení pod pergolou
Doporučujeme

Loading...