Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Festival Open House Praha začne 16. května 2022

Festival Open House Praha začne 16. května 2022

Festival Open House Praha začne 16. května 2022 a nabídne debaty, přednášky, procházky a další doprovodné akce

Festival městské architektury Open House Praha vstupuje do svého 8. ročníku a uskuteční se v tradičním květnovém termínu od 16. do 22. května 2022. Festivalový týden přinese celou řadu doprovodných programů – koncerty, přednášky, debaty, výstavy a komentované procházky. O víkendu 21. a 22. května se zdarma otevře 101 běžně nepřístupných budov a prostorů. Od pondělí 16. května mohou návštěvníci zavítat do festivalového infocentra na adrese Železná 492/18, Praha 1 – Staré Město a zakoupit si festivalového průvodce a další materiály. Otevírací doba je po–pá 10.00–18.00 a so–ne 9.00–19.00 hodin. Celý program je k dispozici zde.

Neuplynul ani celý rok od posledního ročníku festivalu a nás těší, že se po dvou covidových letech, kdy jsme festival byli nuceni organizovat v náhradních termínech, s návštěvníky potkáme v našem oblíbeném, tradičním, jarním květnovém termínu, kdy nás jaro všechny táhne ven a láká za nevšedními zážitky. Návštěvníky festivalu čeká 101 běžně nepřístupných budov, z toho 26 novinek, 57 kulturních památek a bohatý doprovodný program i v souvislosti s výročími některých významných architektů,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Výročí 150 let od narození Jožeho Plečnika

Program festivalu Open House Praha je věnovaný připomínce jubilea narození několika významných architektů působících v českých zemích. Jedním z nich je i slovinský architekt Jože Plečnik, který by v lednu oslavil 150 let od svého narození. Při této příležitosti se budou moci návštěvníci o víkendu podívat nejen do jeho nejslavnější pražské stavby – kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, ale také v doprovodném programu najdou hned několik událostí.

Na spojení hudby Plečnikových současníků v čele se skladbami Bohuslava Foerstera a působivé architekturyjedné z nejvýznamnějších sakrálních památek v Čechách se mohou zájemci těšit ve středu 18. května od 20.00 hodin. Koncert v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v podání našeho předního komorního tělesa, Stamicova kvarteta, zahájí krátkým úvodním slovem architekt Zdeněk Lukeš. Koncert se uskuteční za laskavé podpory partnera koncertu Římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně Praha-Vinohrady. Více informací k programu večera a nákupu vstupenek najdou zájemci zde.

Jože Plečnik je architektem, kterého si přivlastňují nejen Slovinci, ale i Češi. Jeho umění máme spojené s budováním demokratického státu v období První republiky. Možná právě díky svým zkušenostem z Prahy si na mnohé problémy Plečnik do Lublaně přinesl již hotové názory a zanechal v Lublani mistrovská architektonická díla, která vytvářejí rozpoznatelné panorama města a jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Od16. do 30. května bude na náměstí Jiřího z Poděbrad k vidění výstava Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani, kterou doprovodíve čtvrtek 19. května od 18.30 hodin přednáška se zajímavými hosty – kurátorkou Plečnikovy stálé expozice lublaňské Národní galerie Anou Porok a profesorem Vladimírem Šlapetou, jedním z největších českých odborníků věnujících se Plečnikově tvorbě. „Hledali jsme dlouho místo pro konání této významné akce a nakonec jsme se rozhodli uspořádat přednášku v auditoriu Collegium Maximum na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Jedním z důvodů je, že prostory navrhl Plečnikův blízký přítel Jan Kotěra. Byl to právě Jan Kotěra, který Plečnika pozval v roce 1911 do Prahy a otevřel mu cestu ke spolupráci na obnově Pražského Hradu jako sídla nového československého prezidenta,“ doplňuje Andrea Šenkyříková. Vstup na přednášku je zdarma po předchozí registraci. Více informací zde.

O víkendu 21. a 22. května se zdarma otevře 101 běžně nepřístupných budov a prostorů ve 13 městských částech. Vstup do všech otevřených budov je bez nutnosti předchozí registrace s jednou výjimkou (Thunovský palác). Na přípravě prohlídek se ve svém volném čase podílejí majitelé, správci či zaměstnanci z institucí a firem sídlících v otevřených budovách ve spolupráci se stovkami dobrovolníků. Do celoročního dobrovolnického programu se může přihlásit každý a zažít tak festival z jiné perspektivy. Přihlášku najdou zájemci zde.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně foto: Tomáš Sysel Jože Plečnik Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani vizualizace Nejc Bernik Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani vizualizace Nejc Bernik lowres Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani vizualizace Nejc Bernik lowres Stamicovo kvarteto
Doporučujeme

Loading...