Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Kristina Cysařová

Kristina Cysařová

KAM za kulturou s… Kristinou Cysařovou,
spoluorganizátorkou, hostitelkou a PR kulturních akcí ve Winternitzově vile

Kristina Cysařová absolvovala na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy bakalářský studijní program Studium humanitní vzdělanosti a poté navazující magisterský program Studia občanského sektoru. Dlouhodobě se věnuje občanskému a neziskovému sektoru. V roce 2017 s manželem otevřela pro veřejnost Winternitzovu vilu.

Milé čtenářky, milí čtenáři,
venku kvete sakura a třešně, uvnitř je na každém kroku cítit klidná a pohostinná atmosféra první republiky. Ideální čas přijít na návštěvu do Winternitzovy vily na pražských Malvazinkách. Vila je jedinečná kulturní památka od architektů Adolfa Loose a Karla Lhoty a je zařazena do mezinárodní sítě slavných domů světa Iconic Houses. Pradědeček mého muže si ji roku 1932 nechal postavit pro svoji rodinu, ale kvůli židovskému původu si ji dlouho neužili. V roce 2017 jsme se s mužem rozhodli vile vrátit život a otevřeli jsme ji pro veřejnost. O architektuře a historii rodiny se toho nejvíc dozvíte na víkendových či večerních komentovaných prohlídkách. Naši průvodci nejsou žádní uspávači hadů a zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy. Narozdíl od strnulé galerie, kde se nemůžete ničeho dotknout, se u nás můžete kamkoliv posadit a třeba hodiny si číst knížky z naší knihovny. Jsme rádi, když se u nás návštěvníci cítí jako doma.
Atmosféru vily si můžete také vychutnat při některém z našeho bohatého kulturního programu. Pořádáme u nás výstavy, koncerty, divadelní představení, přednášky a mnoho dalšího. Aktuální výstava „Casa Kohn: Český funkcionalismus na úpatí And“ vypráví příběh pražského architekta Karla Kohna, který emigroval před druhou světovou válkou do Ekvádoru. Výstava se zaměřuje na Kohnův vrcholný projekt, jeho vlastní dům Casa Kohn, který se stal milníkem ve vývoji ekvádorské moderní architektury. Kurátorem výstavy je Adam Štěch a je možné ji navštívit do 20. 6. 2022. Stálou expozicí ve druhém patře připomínáme osud Winternitzů a skrze příběh rodiny i celé dějiny dvacátého století. Podpora demokracie a lidských práv je pro nás i vzhledem k současné situaci stále aktuálnějším a důležitějším tématem.
Příběh rodiny se zrcadlí i v našem dalším programu. Velkou radost tak mám z toho, že ve spolupráci s oceňovaným divadelním spolkem Jedl vznikla divadelní hra s názvem Míru zdar! (5. 5. , 2. 6.). Site specific projekt vychází ze vzpomínek vnoučat Josefa a Jenny Winternitzových na jejich milovanou babičku. Jenny hraje úchvatná Lucie Trmíková a hru režíruje její dcera Kristýna Nebeská. Site specific projekty nás hodně baví, tak vás rovnou zvu na další, který tentokrát vznikl ve spolupráci s divadelním souborem POMEZÍ a nese název Dům v jabloních (26. 5. , 29. 5. a 31. 5.).
Milovníky klasické hudby bych zase ráda pozvala 17. 5. na koncert Quasi Tria, nebo 15. 6. na komorní koncert Josefa Špačka a Tomáše Jamnika. Večery u nás probíhají formou salonů, kdy si můžete dát skleničku vína na terase s výhledem na Prahu a popovídat s hudebníky.
Na závěr ještě moje oblíbená lahůdka. Připojte se k nám 28. 5. na retrovýlet za Heinrichem Kulkou. Během cesty historickým autobusem vás zasvětíme do tajů prvorepublikové architektury Jablonce a ukážeme vám běžně nepřístupný interiér Kantorovy vily od Heinricha Kulky, jednoho z nejvýznamnějších žáků a spolupracovníků Adolfa Loose.
Více informací najdete na www.loosovavila.cz. Vám všem, kteří za kulturou chodíte a podporujete nás tak po nelehké době, patří velký dík.

Winternitzova vila vykazuje typické prvky architektury Adolfa Loose, především nezvyklé uspořádání vnitřních prostor (tzv. Raumplan), promyšlený vestavěný nábytek či pečlivě vybrané obkladové materiály v interiéru. Podobnost se slavnou Müllerovou vilou tedy není nijak náhodná.

Těšíme se na vás, Kristina Cysařová

Představení Míru zdar! Winternitzova vila Vernisáž výstavy Casa Kohn:  Český funkcionalismus na úpatí And
Doporučujeme

Loading...