Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Balada ze Zakarpatské Ukrajiny

Balada ze Zakarpatské Ukrajiny

Není jeviště, kde by se alespoň na chvíli neohřál původní český muzikál Balada pro banditu. Zhudebněný příběh o lásce, zradě a touze po svobodě neztratil po téměř půl století od svého vzniku na síle a ani výpovědní hodnotě, a proto si našel cestu i na repertoár Divadla na Vinohradech, kde se uvádí vůbec poprvé.

Avšak vinohradský tvůrčí tým ho divákům nepředkládá v originálním provedení, třebaže některé původní písně doslova zlidověly. Úprav se dočkala zejména hudba Miloše Štědroně v podání skupiny RAZAM. A je nutno si přiznat, že jejich aranže písní patří mezi ty nejpovedenější. Originální hudební nastudování, které je po celou dobu představení interpretováno živě, dokáže strhnout svou nezkrotnou energií a zároveň umocnit velmi křehké momenty inscenace. S hudbou navíc pěvecky souzní hlas Marka Lambory, Daniela Bambase či hostující Michaely Tomešové, která se alternuje s Terezou Císařovou. A od Ivy Marešové, jež ztvárňuje Moranu, snad ani nelze očekávat jiný než strhující pěvecký výkon.
Nové hudební aranžmá navíc udává temporytmus, náladu i charakter celé inscenaci, kterou režijně vede Juraj Deák. Koločava i její obyvatelé jsou v tomto pojetí rázovití a více pudoví. Morana a její dcery v podání Markéty Děrgelové a Zuzany Vejvodové jsou divoké, záludné a nespoutané. Samy však dokáží spoutat nejednoho zbojníka či četníka. Postačí jim k tomu rudý šál nesoucí symboliku smrti a krve. Tyto skoro až mystické scény jsou založeny na technicky náročných choreografiích Venduly Poznarové.
Zvyšující se tíživé napětí zjemňují scény Nikoly s jeho milou Eržikou. A právě Marek Lambora je jeho ideálním představitelem. Daří se mu totiž po všech stránkách - herecky, pěvecky i pohybově. Dalo by se říct, že u činoherce nevídaný jev. Navíc si dokáže velmi rychle podmanit diváky, kteří s ním Šuhajův příběh rádi prožijí se zatajeným dechem od začátku do konce.
Ať už je Nikola Šuhaj padouch nebo hrdina, díky románu Ivana Olbrachta a nakonec i pánům Štědroňovi a Uhdemu, se z něj stala především legenda, jež žije dál. A Balada pro banditu v Divadle na Vinohradech je toho živým důkazem.

Zabili, zabili chlapa z Koločavy…

TreBl, foto © Viktor Kronbauer; archiv Divadla na Vinohradech

Za pohybovou spoluprací  stojí Vendula Poznarová
Doporučujeme

Loading...