Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Ochotnický spolek Žumpa

Ochotnický spolek Žumpa

Ochotnický spolek Žumpa se rozhodl, že celý rok 2022 zaobalí do slavnostního hávu a nazval ho Rokem divadla! Nápad na založení tohoto spolku se zrodil ve sborovně základní školy v Nučicích a tam vznikl amatérský soubor s poetickým názvem ŽUMPA neboli Žebravé UMělecké PAnoptikum.

Členové spolku jsou převážně učitelé a jejich bývalí žáci. Principálem, režisérem, dramaturgem a hlavní osobou spolku je Josef Magula, učitel českého jazyka, milovník divadla a literatury. Pravidelně účinkují na známém hudebním a divadelním festivalu v pražských Bohnicích Mezi ploty. Od roku 2014 pořádají vždy v říjnu přehlídku ochotnického divadla s názvem „Nučický Kahan“. Každý rok se snaží o maximální žánrovou rozmanitost a uvádí také alternativní a experimentální představení. V rámci přehlídky je každý rok udělena putovní cena diváků „Nučický permoník Maňas.“ Vytvořila ho paní Dagmar Hrochová a předobrazem pro něj byl skřítek Pitrýsek z pohádkové knihy Ludvíka Aškenazyho „Putování za švestkovou vůní“. Kromě tragikomického dramatu nebo bláznivé situační komedie má soubor v repertoáru pohádky. Jednou z nich je unikátní „Vitamínová pohádka“, kde je využíván princip tzv. bramborového divadla, staré loutkářské techniky, která vznikla v 16. století v Itálii. A pokud se bude chtít divák stát posluchačem, může si najít podcast „Ochotníci na vlnách“, který přináší sérii neformálních rozhovorů a diskusí. Pořadem provází herec, režisér a dramaturg spolku ŽUMPA Jakub Pilař.

Udělejte si čas a najděte si soubor na festivalu či si zajeďte na malý výlet do Nučic. Každé představení je zážitek a vstupné je vždy dobrovolné!

Petra Matznerová, foto © Wikimedia Commons

Představení Už mou milou,  Bohnice „Nučický permoník  Maňas“
Doporučujeme

Loading...