Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Festival Opera – povzbuzení pro divadla i diváky

Festival Opera – povzbuzení pro divadla i diváky

Inscenace, které nabízí 15. ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2022, vznikaly a vznikají v nelehkých podmínkách. Ani vy, diváci, to nemáte snadné – do poslední chvíle musíte čekat, jestli se představení odehraje. Pokud ano, o to větší je to vzpruha pro soubor. Snad i pro vás. Přijďte se podívat na to nejlepší z českého a slovenského operního divadla.

Máte rádi klasiku? V Opavě nastudovala Mozartovu Figarovu svatbu parta mladých lidí v čele s barytonistou Danielem Kfelířem. A tak příběh záletného hraběte Almavivy, dychtivého Cherubína, žárlivého Figara a důvtipné Zuzanky, která je všechny přechytračí, má skutečně mladistvý šmrnc.
Máte rádi Janáčka? Pak si nenechte ujít Věc Makropulos: na zpěvačce Emilii Marty vyzkoušel její otec, dvorní lékař císaře Rudolfa II., elixír mládí a věčného života. A tak žije tři sta let – a pochopí, že život si můžeme užívat plnými doušky právě proto, že víme, že jednou skončí. V titulní roli v plzeňském představení uvidíte Ivanu Veberovou.
Rádi objevujete neznámé? Pak je tu pro vás opera Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší. Vychází z povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské. Jaroslav Křička se inspiroval evropskou romantickou operou, stejně jako americkým jazzem, českou klasikou operní a lidovou hudbou, ale také dobovými kuplety. V Ostravě partituru nyní zrekonstruovali a nabízejí v hravé inscenaci Ondřeje Havelky. A pokud nemáte náladu na rozverné dílko, ale spíše na zážitek meditativní, pak doporučujeme českobudějovickou inscenaci Boitova Mefistofela – unikátního díla vrcholného italského romantismu, s efektními sborovými a baletními scénami. A s dechberoucím finále.
Festival nabízí i řadu alternativních projektů, úplných novinek. Městská strašidla od Ensemble Opera Diversa jsou pro děti od pěti let: ty budou mít jistě radost z happyendu i z toho, že se můžou do představení zapojit. Ve Venuši ve Švehlovce bude mít pražskou premiéru Svadba – opera pro šest ženských hlasů, v níž významná současná srbská skladatelka zkoumá předsvatební rituály. Ensemble Damian přiveze Piráty – a kdo zná jeho inscenace, tak ví: čiší z nich energie a radost. A to teď všichni potřebujeme více nežli kdy jindy, ne?

Lenka Šaldová, foto © M. Root; M. Malek

Piráti, foto M. Malek Městská strašidla Festival Opera 2022
Doporučujeme

Loading...