Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Kodaň, přístav obchodníků, jazzu i lykke

Kodaň, přístav obchodníků, jazzu i lykke

V dávných dobách sloužilo hlavní město Dánského království především coby přístav pro obchodníky. Dnes však jeden z jeho břehů opanují spíše sběratelé zážitků, kteří lační po fotkách s kodaňským symbolem, sochou Malé mořské víly (Den lille Havfrue). Když se však zvídaví turisté nechají vtáhnout hlouběji do centra, otevře se jim kulturně bohatá Kodaň, která ty nejpozornější nechá na vlastní kůži zažít opravdové dánské hygge i lykke.

Zámek růží
Jednou z nejoblíbenějších a turisticky nejvyhledávanějších památek je pohádkový zámek Rosenborg (Rosenborg Slot), kde se nachází více než deset tisíc exponátů, jež mapují posledních pět století dánské monarchie. Vrcholem celé prohlídky je pak sklepení, jež slouží jako klenotnice. Zde jsou uloženy vedle dánských korunovačních klenotů i královské šperky, roucha či čajové soupravy. Poklad nevyčíslitelné hodnoty se ale nachází i mimo zdi zámku. Jsou jím Rosenborgské královské zahrady (Kongens Have), které slouží nejen k potěše oka či ducha, ale i k romantickým procházkám nebo loutkovým představením pro děti.
https://www.kongernessamling.dk/rosenborg/

Letovisko radovánek
Čím je pro Vídeňany Prátr, tím je pro Kodaňany zábavní park Tivoli (Københavns Tivoli), který se nachází v samém centru metropole. Návštěvníci zde naleznou vedle nejstarší dřevěné horské dráhy také mnoho současných adrenalinových atrakcí, které zvedají nejen tepovou frekvenci, ale slabším povahám i žaludky. Místní sem rovněž velmi rádi vyrážejí na koncerty, divadelní či taneční představení, anebo za dobrým jídlem, kterému nemůže odolat ani samotná dánská královna. Tivoli je možné navštívit ve třech etapách. První z nich je od dubna do září a další dvě v tematických blocích – v období Halloweenu a Vánoc.
https://www.tivoli.dk

Město jazzu zaslíbené
24. června – 10. července 2022
Kdo by to byl řekl, že právě v Kodani bude znít jazz pomalu na každém kroku a v každém ročním období. Milovníci tohoto hudebního stylu mohou celoročně navštívit nepřeberné množství komorních klubů, jako například Christiania Jazz Club či Jazzhus Montmarte, anebo si počkat na několik větších akcí. Začátkem roku totiž probíhá tzv. Viterjazz a v letních měsících pak hojně navštěvovaný Copenhagen Jazz Festival, který má více než čtyřicetiletou tradici.
https://jazz.dk/

Štěstí! Co je štěstí?
O Dánsku se často hovoří jako o nejšťastnější zemi na světě. Proto ani není divu, že se Ústav pro výzkum štěstí rozhodl v roce 2020 otevřít v centru Kodaně Muzeum štěstí (Lykkemuseet). Návštěvníci se zde mohou podívat na štěstí z mnoha úhlů pohledu, světových stran i historických období. Expozice je navíc interaktivní, a tudíž si je možné vyzkoušet různé sociální experimenty či si vyplnit psychologické dotazníky, které mohou posléze pomoci vědcům v jejich dalším bádání.
https://www.thehappinessmuseum.com

foto © Wikimedia Commons; jazz.dk

kodan01.jpeg Jeden z trojice kodaňských zámků Rosenborg U některých atrakcí dochází k přetížení až 4G Během festivalu se odehraje přes tisíc koncertů  na více než 100 místech kodan_logo.jpeg
Doporučujeme

Loading...