Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Na Brusel!

Na Brusel!

Hlavní město Belgie a potažmo i samotné Evropy má pro mnoho Čechů pejorativní nádech, neboť je vnímáno nejen jako nejnudnější metropole, ale především jako ústřední centrum nesmyslných byrokratických nařízení či omezení, která soužití na tomto kontinentu spíše ztrpčují. Proč by tedy Brusel, i přes veškeré výhrady, měl stát za návštěvu? Protože pivo, pralinky a pestrá podívaná!

Co? Proč? Jak?
I tyto otázky zodpoví zvídavým návštěvníkům multimediální průvodci v Parlamentariu, kde se dozví bližší informace nejen o samotném fungování Evropského parlamentu. Zvědavci mohou rovněž virtuálně cestovat napříč členskými státy a také se vydat proti proudu času do úplných počátků evropských dějin, integrace a pospolitosti.
https://visiting.europarl.europa.eu/

Kreslení hrdinové, kam oko dohlédne
Tintin, Šmoulové či Lucky Luke. To jsou nejslavnější kreslené postavy, které z malé Belgie dobyly celý svět a dostalo se jim pozornosti i mimo komiksovou komunitu. Podrobnosti o jejich vzniku či o historii tohoto druhu umění jsou k získání v Muzeu komiksů (Centre Belge de la Bande Dessinée), které je Mekkou každého fanouška komiksů. V třípatrové secesní budově se nachází více než 6 tisíc originálních ilustrací, jež jsou pravidelně doplňovány také exponáty z krátkodobých tematických výstav.
https://www.comicscenter.net

Chlapečkovy nové šaty
Nejznámějším symbolem Bruselu a také jeho nejvyhledávanější atrakcí je bezpochyby soška čůrajícího chlapečka (Manneken Pis), který svou potřebu vykonává po většinu roku zcela nahý. Při různých příležitostech je však odíván do rozličných kostýmů, jež jsou následně k vidění také v Muzeu oblečků (GardeRobe MannekenPis). V současné době jeho rozmanitá garderoba čítá více než tisíc módních kousků.
https://www.mannekenpis.brussels

Malíř myšlenek
Přestože se může zdát, že nejslavnějším Belgičanem všech dob je Hercule Poirot, tak ho v tomto prvenství předběhl muž, jehož mozkové buňky rozhodně nebyly šedé. Surreálný malíř a bruselský rodák René Magritte se dokázal dívat na obyčejné věci zcela neobyčejně a Belgičané jeho osobnost i tvorbu považují za jeden z nejcennějších národních pokladů. Na jeho počest bylo v roce 2009 otevřeno pětiposchoďové muzeum (Musée Magritte Museum), kde je k vidění přibližně 200 exponátů a kde se fantazii meze rozhodně nekladou.
https://www.musee-magritte-museum.be

Když náměstí rozkvete
11.–15. srpna 2022
Každé dva roky se centrální náměstí Grande Place promění na několik málo dní v květinovou louku a návštěvníkům města i jeho obyvatelům se naskytne podívaná, ze které přechází zrak. Květinový koberec (Bloementapijt), jenž bývá dlouhý 70 metrů a široký 24 metrů, je tematicky osázen zhruba 500 tisíci begónií do pozoruhodných obrazců. Tradice, která se započala v roce 1971 a v roce 2000 byla zapsána na seznam UNESCO, se pokaždé těší velké oblibě a výjimkou jistě nebude ani letošní ročník.
http://www.bloementapijt.be

Působivý interiér Parlamentaria René Magritte s obrazem  nazvaným The Pilgrim Květinový koberec  s latinskoamerickými prvky z roku 2018 Brusel logo
Doporučujeme

Loading...