Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Lukáš Sommer

Lukáš Sommer

KAM za kulturou s… Lukášem Sommerem
Český kytarista a hudební skladatel Lukáš Sommer (* 11. ledna 1984, České Budějovice) je přední osobnost mladé skladatelské generace. Jeho tvůrčí záběr zahrnuje jak hudbu klasickou, tak často aranžérskou činnost a v neposlední řadě je autorem unikátního kytarového recitálu. Jako kytarista pravidelně koncertuje v České republice i v zahraničí. Je autorem hudby orchestrální, komorní, vokální a instrumentální. Sommer je též vyhledávaným aranžérem populární a filmové hudby, skládá pro české i světové prestižní festivaly.


Vážení a milí příznivci krásné hudby,
ačkoli právě uplynulá zima nebyla pro kulturu úplně příznivá, mám radost, že jsem se s vámi mohl setkávat nejen na svých kytarových koncertech, ale též jako skladatel. Jsem rád, že mnoho pořadatelů zvládlo „hru nervů“ okolo epidemiologických omezení a že zachovali své koncerty, byť by si jistě uměli představit lepší návštěvnost. Vám všem, kteří na živou i neživou kulturu chodíte, patří velký dík.
Vedle velké premiéry na festivalu Dvořákova Praha jsem v minulých měsících absolvoval náročné turné Paganiniana s mým vzácným přítelem, houslistou Pavlem Šporclem. Šestnáct vyprodaných koncertů, ale také mnoho najetých kilometrů po celé vlasti. V té době odstartovaly přípravy na projekt, ze kterého mám velkou radost. Jihočeské divadlo mne oslovilo k napsání opery, která se jako nový formát odehrála úplně poprvé. Jmenuje se Mimiopera a je určena – ano, čtete správně – batolatům, miminkům, kojencům. Tento nápad se zrodil ve Stockholm­ské královské opeře a představení tam má veliký úspěch. Rozhodli jsme se inspirovat a risknout něco úplně nového. Nedávná premiéra a reprízy nás přesvědčily, že to bylo skvělé rozhodnutí. I vy se můžete v Českých Budějovicích s vašimi ratolestmi přesvědčit a navštívit mou operu. Data dalších představení naleznete na stránkách Jihočeského divadla.
Nyní se velmi intenzivně připravuji na svůj sólový koncert v Carnegie Hall, který se odehraje 11. ledna. Když mi toto datum vedení tak prestižní instituce nabídlo, neváhal jsem ani vteřinu. Mám ten den narozeniny a setkání po dvou letech nucené covidové pauzy s mými přáteli v NYC bude překrásným dárkem. Já se pokusím je na oplátku obdarovat svou méně často hranou hudbou, která byla speciálně vybrána pro tento koncert. Mnohé skladby jsem totiž psal s vědomím, že chci překračovat hráčské a technické limity. Zatím nikdy jsem tyto technicky náročné kousky nezařadil všechny na jeden koncert, ale tato příležitost si to jistě zaslouží. Zcela jistě se na mých webových stránkách dozvíte datum reprízy tohoto koncertu také u nás.
A na závěr mi dovolte pozvat vás na úplně novou premiéru nové skladby. Plánuji totiž cyklus symfonických básní, jejichž tématem bude tato úchvatná, náročná a nepochybuji že i transformační doba. Jak se celý cyklus bude jmenovat, to netuším. Název „Má vlast“ je, tuším, už zamluven…
Loni se odehrála premiéra první části symfonické básně „Smrtihlav 2020“. Letos nazrál čas na slovo Naděje. Mám nesmírnou radost, že se premiéry zhostí jeden z našich nejlepších orchestrů – Janáčkova filharmonie Ostrava. A tak budete-li mít 17. března cestu do „města mezi městy“, rád se tam s vámi setkám.
Mnozí se do roku 2022 dívají s obavami. Já jejich strach nesdílím. Cítím, že jsme vyšli z tak těžké zkoušky posíleni, a je nepsaným zákonem, že život jde a pokračuje dál. A hudba je při cestě životem skvělým parťákem do nepohody. Těším se na vás!

Lukáš Sommer, foto © Lukáš Sommer

Kantáta Světlo a sníh Koncert, Pražské jaro Lukáš Sommer
Doporučujeme

Loading...