Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Denisa Kirschnerová

Denisa Kirschnerová

S Denisou Kirschnerovou o narozeninách, křtinách i nové sezoně

Absolventka FFUK katedry Teorie kultury, obor kulturologie Denisa Kirschnerová se narodila v Praze a je dcerou Heleny Štáchové a Miloše Kirschnera. Ředitelkou Divadla S+H se stala v roce 2017, ale působila v divadle již od roku 1996 jako dramaturgyně. Je autorkou či spoluautorkou několika her, CD nosičů, knih a publikace o historii divadla S+H.

„V nadcházející sezoně 2021/2022 budou malé i velké diváky bavit úspěšná představení, mezi nimiž nechybí ani letošní novinka nazvaná Hurvínek a nezvaný host, originální představení pro dospělé Hotel Spejbl, nebo miminí divadlo Žeryčku, HOP!“.
Denisa Kirschnerová

Divadlo Spejbla a Hurvínka vstupuje do nové divadelní sezony 2021/2022 s hlavními postavami všech inscenací Spejblem (1920) a Hurvínkem (1926), aktéry civilních i fantastických příběhů, revuí, pořadů složených z krátkých výstupů. Tradičním protihráčem jim jsou Mánička (1930) a „bábinka“, paní Kateřina Hovorková (1971). Chybět nebude ani pes Žeryk (1930) i další postavy.

Divadlo zahájilo novou sezonu 6. října opravdu velkolepě…
„Novou sezonu jsme zahájili například křtem 3CD „Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší“. Výroční kompilace otcových nahrávek s jeho tvorbou pro Spejbla a Hurvínka vychází v roce, kdy si připomínáme hned několik jubileí. Letos je to sedmdesát let od chvíle, kdy se stal členem souboru Divadla Spejbla a Hurvínka a pětašedesát let od momentu, kdy mu profesor Josef Skupa předal otěže slavného divadla. Na letošní rok připadlo i smutné výročí pětadvaceti let od jeho úmrtí“.

3CD je vybaveno biografickým bookletem, neznámými fotografiemi, autentickými vzpomínkami a nahrávkami dosud nepublikovanými?
„Jak už název napovídá, jde o výběr těch nejoblíbenějších dialogů, ale sáhli jsme také do našeho divadelního archívu! A tak vůbec poprvé zazní nejen záznam představení Pavla Gryma: „Ještě jeden Hurvínek“, ale třeba i „Golem“, který se nevešel na legendární LP desku „Hurvínkova strašidýlka“! Ve výběru perliček si našel své místo i vůbec první dialog, který táta pro Supraphon natočil a u kterého byla nalezena poznámka „zatím nepřetáčet“. Tak snad by to tatínka potěšilo! Nás tady určitě“.

Patronkami divadelní sezony 2021/2022 i kmotrami trojalba jsou herečky Martina Preissová, Zdeňka Žádníková Volencová, Michaela Kuklová a tenistka Lucie Šafářová.
„Je mi ctí, že se mohu stát jednou z kmoter nového CD a patronkou nové sezóny! Spejbl a Hurvínek provázeli mé mládí a jsou mi blízcí. Těším se, že se s Leontýnkou vypravíme brzy na nové představení“, říká tenistka Lucie Šafářová.
„Na Hurvínkovi i Spejblovi, Kateřině a Máničce jsem vyrostla. Jsou moudří, slušní a nedovedu si představit, že by tu nebyli pro příští generace“, dodává herečka Martina Preissová.
„Jsem poctěna, že mohu být jednou z kmoter nového 3CD Spejbla a Hurvínka, vyrůstala jsem na jejich příbězích, vyrůstal na nich i můj syn a vůbec si svůj život nedovedu bez nich představit“, řekla herečka Michaela Kuklová.

Jaké byly letošní divadelní prázdniny?
„Pro protagonisty dejvického Divadla Spejbla a Hurvínka byly netradičně pracovní. Ze svého domovského divadla se přesunuli pod širé nebe do zahrady dejvického Hotelu Internacionál, kde odehráli přes 70 představení pro malé i velké diváky.“

Pro koho je určeno Člobrdění s Hurvínkem?
„Outdoorové hry „Člobrdění s Hurvínkem“ jsou určeny primárně pro děti předškolního věku a žákům prvního stupně základních škol za doprovodu rodičů nebo prarodičů. Avšak účastníky hry můžou být všichni ti, kdo si rádi hrají a mají zvídavou mysl bez rozdílu věku. Účastníci hry se hravou formou dozvědí něco zajímavého o historii Dejvic. Tedy čtvrti, kde sídlí domovská scéna Divadla Spejbla a Hurvínka, která stejně jako pan Spejbl loni oslavila 100. narozeniny.“

Na co se mohou diváci v nové sezoně těšit?
„V této sezoně čeká na malé i velké diváky řada oblíbených představení. Děti mohou mimo jiné zjistit, proč s Máničkou šijí všichni čerti, ale i jaký nezvaný host Hurvínka navštíví. Ani nejmenší děti od jednoho do tří let nepřijdou zkrátka. Právě jim je určené miminí divadlo „Žeryčku, HOP!“ Divadlo myslí ale i na odrostlejší diváky od 12 let a na dospělé, které pobaví večerní představení „Dějiny kontra Spejbl“, „Spejbl a město hříchu“ a další. S blížícím se koncem roku nemohou chybět ani speciální mikulášská a vánoční představení, která potěší celou rodinu“.

Děkuji Vám za milé povídání a přeji jen vše dobré v sezoně 2021/2022.
Luděk Sládek, foto © Michal Fanta; Jiří Vondráček; M. Hanke

3CD – Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera Sudičky a patronky Hurvínek s patronkou a sudičkou Zdeňkou Žádníkovou Volencovou Nestárnoucí čtveřice Hurvínek a nezvaný host Štědrý den u Spejblů Miminí divadlo ŽERYČKU, HOP!
Doporučujeme

Loading...