Najdi akci

 - 

Kalendář akcí

Štefánikova hvězdárna

Štefánikova hvězdárna
otevírací doba: úterý – pátek 15.00–19.00, 21.00–23.00, sobota, neděle 10.00–19.00, 21.00–23.00 výjimky: středa 1. a 8. 5. 10.00–19.00, 21.00–23.00, čtvrtek 2. 5. 21.00–23.00
číst více
  • otevírací doba: úterý – pátek 15.00–19.00, 21.00–23.00, sobota, neděle 10.00–19.00, 21.00–23.00
  • výjimky: výjimky: středa 1. a 8. 5. 10.00–19.00, 21.00–23.00, čtvrtek 2. 5. 21.00–23.00

POŘADY PRO DĚTI
víkendy, středy 1. a 8. 5. | 10.30 | O kouzelné pastelce III – Ťulda a černá díra – třetí a závěrečný díl pohádky o malém zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, se kterou stačí něco nakreslit, a hned to máte ve skutečnosti. Klidně i raketu pro cesty ke hvězdám... Nebo i k daleko záhadnějším objektům. Vydejte se s Ťuldou prozkoumat tajemství těch nejfantastičtějších objektů vesmíru!

víkendy, středy 1. a 8. 5. | 14.30 | Na výlet do vesmíru – dětem při fantastické vesmírné hře pomáhá veselý kosmický cestovatel, který jim také poskytuje základní informace o Sluneční soustavě, hvězdách, hvězdokupách, mlhovinách i vzdálených galaxiích.

víkendy, středy 1. a 8. 5. | 16.00 | Lety ke hvězdám – fantastický vesmírný výlet začíná na planetě Zemi, odkud bude startovat kosmická raketa, ve které děti navštíví nejen všechny planety Sluneční soustavy, ale i objekty vzdáleného vesmíru (hvězdokupy, mlhoviny a cizí galaxie). Při zpáteční cestě se dozvědí základní informace o vzniku vesmíru.

POŘADY PRO MLÁDEŽ A DOSPĚLÉ
úterky až pátky mimo 1. a 8. 5. | 21.10 | Petr a Pavla na jaře – Petr a Pavla stojí pod jarní noční oblohou a čekají na východ Měsíce. A jelikož Měsíc nechce vyjít v tu samou dobu jako den předtím (což zcela nepochybně dělá naschvál), tak mají spoustu času povídat si o tom, co všechno je na jarní obloze vidět.

víkendy, středy 1. a 8. 5. | 21.10 | Tajemství vesmíru – seznámíme vás se základními astronomickými pojmy jako světelný rok, protohvězda, červený trpaslík, černá díra a mnoha dalšími. Zjistíme, kde se vzaly chemické prvky, které utvářejí náš svět. Projdeme spolu celý životní cyklus hvězd, od jejich prvních paprsků až po mohutné kataklyzmické exploze na jeho konci. Během našeho putování se dozvíme i to, jak vesmír vypadá a jak jej astronomové zkoumají.

STÁLÁ VÝSTAVA
Astronomická výstava, jejíž součástí jsou interaktivní exponáty, optické pokusy, historické přístroje i počítače s astronomickými animacemi. Dále je možno navštívit muzeum meteoritů.

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA
od soboty 4. 5. | Návrat krále – Štefánikova hvězdárna vlastní unikátní dvojitý Zeissův astrograf, jehož historie sahá až do roku 1905. Jako hlavní dalekohled hvězdárny sloužil tento přístroj od roku 1930. Po více než 100 letech však nadešel čas na kompletní renovaci přístroje, která byla zahájena jeho demontáží z kopule v dubnu 2022. Poté byl dalekohled kompletně rozebrán a renovován po mechanické i optické stránce, aby si návštěvníci hvězdárny mohli plně vychutnat nejen pozorování astronomických objektů, ale i krásu této jedinečné technické památky.
Pro veřejnost bude dalekohled zpřístupněn symbolicky dne 4. května 2024, tedy v den 105. výročí tragické smrti zakladatele československého státu Milana Rastislava Štefánika a zároveň 95. výročí otevření Štefánikovy hvězdárny pro veřejnost. Od tohoto data bude rovněž přístupná tematická výstava „Návrat krále“, která podrobně mapuje historii tohoto unikátního dalekohledu i Štefánikovy hvězdárny.

POZOROVÁNÍ OBLOHY NA OBOU HVĚZDÁRNÁCH
Předpokladem k pozorování je vždy jasné počasí. Pozorování každého objektu je doprovázeno odborným výkladem. V případě nepříznivého počasí je podán výklad k přístrojovému vybavení kopulí.
Měsíc: Našeho nejbližšího kosmického souseda lze na večerní obloze v otevírací době hvězdárny pozorovat přibližně od 10. do 23. května. Nejlepší pozorovací podmínky jsou kolem 15. května, kdy nastává první čtvrt a kdy poblíž rozhraní mezi osvětlenou a tmavou polokoulí (na tzv. terminátoru) vrhají povrchové útvary zřetelné stíny. Tehdy, na rozdíl od úplňku (nastává 23. května), vynikne plastičnost měsíčního povrchu.
Planety: Na květnové večerní obloze nejsou v otvírací době hvězdárny viditelné žádné planety.
Zajímavé objekty: Objekty hvězdného vesmíru lze pozorovat zejména za bezměsíčných nocí, kdy světlo Měsíce neruší pozorování. Za zmínku stojí například dvojhvězda Izar v souhvězdí Pastýře nebo dvojhvězda Mizar a Alcor v souhvězdí Velké medvědice, která je v květnu večer přímo v nadhlavníku. Na hvězdokupy se můžeme podívat do souhvězdí Herkula. Za mimořádně čisté a klidné oblohy lze spatřit i vzdálené galaxie v souhvězdích Lva, Panny či Honicích psů.
Slunce: Na denní obloze lze sledovat Slunce. Dalekohledem, který odcloní větší část slunečního světla, jsou na povrchu Slunce pozorovatelné sluneční skvrny, speciální chromosférický dalekohled pak odhalí sluneční protuberance.

Socha Milana Rastislava Štefánika u hvězdárny Stefanikova_hvezdarna_int
Doporučujeme

Loading...